Твір у форматі ЗНО: «Ти знаєш, що ти людина?»


Рейтинг твору 4.5 на основі 4 голосів

«Найважча професія — бути людиною», — говорив Хосе Марті. Чи всі люди заслуговують на звання «гідної людини»? Я переконана, що ні. На мою думку, вважати себе справжньою людиною може лише той, хто зберігає свою гідність і честь упродовж життя, хто своїми вчинками заслуговує на повагу оточуючих.

Моє переконання ґрунтується на тому, що, по-перше, багато людей під натиском проблем і труднощів, які зустрічаються їм на шляху, занепадають духом чи опускають руки. І лише справжній людині під силу подолати життєві перешкоди.

Згадаймо постать видатної української поетеси — Лесі Українки. Я впевнена, вона є яскравим взірцем подолання випробувань долі. Незважаючи на хворобу, вона прожила своє життя з гідністю й доволі мужньо. Крім того, постать Лесі відома всьому світові, завдяки її великій працьовитості й таланту.

По-друге, довести своє твердження я можу й тим аргументом, що дуже складним є поєднання в собі найкращих людських якостей, що, у свою чергу, є невід’ємною частиною людини з великої літери.

Скарбниця світової літератури дає багато прикладів щодо порушеної проблеми. Так, у творі Федора Достоєвського «Ідіот» головний герой не мав негативних рис характеру, не переступав меж моральності, мав чисте сумління. Все це і є ще однією складовою частиною гідної особистості.

Отже, можна дійти висновку, що процес становлення людини вимагає великих зусиль. Кожен, хто виховує в собі високі моральні якості та чинить гарні вчинки, — може вважати себе гідним імені людини. І дуже важливо пам’ятати про це щодня, бо саме люди будують суспільство, з яким кожному з нас доводиться мати справу, і в якому буде жити наше майбутнє покоління.