Твір у форматі ЗНО: «Що має переважати в людині — матеріальне чи духовне?»


Рейтинг твору 3.98 на основі 263 голосів

Як відомо, людина — істота і духовна, і матеріальна. Не секрет, що спокус навколо дуже багато, і приборкати пристрасть іноді так важко! Та й іти на компроміс із власним сумлінням теж не кожен може. Перед особистістю постає дилема: що ж у людині має переважати: матеріальне чи духовне, і де ж та золота середина? Я вважаю, що в кожного з нас має бути присутнє і матеріальне, і духовне, але з переважанням останнього.

Відстоюю цю думку, тому що людина без їжі, без одягу, без тепла не виживе. Про яку духовність, мораль можна говорити з людиною, яка благає про шматочок хліба? Недарма ж Абрахам Маслоу колись склав піраміду людських потреб, де на перше місце виніс саме фізичні, а не духовні потреби. Тому упевнено можна говорити, що незадоволення першої ланки піраміди не дозволяє людині не те, що розвиватись, а просто думати про щось інше.

Яскравим, на мою думку, прикладом може слугувати головна героїня однойменної поеми геніального українського письменника Тараса Шевченка Катерина. Дівчина, народивши немовля, опинилась одна на вулиці без крихти хліба та одежини. Зрозуміло, що головною її метою було нагодувати та обігріти своє дитя і себе. Катерина не мала можливості розмірковувати про щось величне, серйозне, духовне, адже на руках ледве дихало маля. І це нормально, бо, мабуть, кожен у такій ситуації не спрямовував свої думки на відгуки про нові книги або п’єсу в улюбленому театрі.

З іншого боку, ми, як найрозумніші на Землі істоти, усе ж таки мусимо підтримувати цей статус гідно, не зупинятися у своєму інтелектуальному розвитку. Бо лише за цих умов людина може називатися людиною. Адже постійний розвиток — це єдиний шанс змінити на краще не лише себе, а й світ.

Не можна не згадати й давньоруського князя Ярослава Мудрого, який був справді закоханий у читання книжок. На моє переконання, у цього державного мужа духовне начало дійсно переважало над матеріальним. На відміну від своїх попередників і наступників, він провів найменшу кількість воєн, уникнувши народного кровопролиття, зумів неодноразово знайти ліпший вихід із ситуації. А чи багато це говорить про людину та її духовний склад?

Отже, у кожного з нас має бути присутнє і матеріальне, і духовне, бажано з переважанням останнього. Тож плекаймо в собі духовність!