Твір у форматі ЗНО: «Потрібно цінувати те, що маєш, а не те, про що мрієш»


Рейтинг твору 3.91 на основі 686 голосів


Я дотримуюся проміжної позиції в цьому випадку. Я не можу повністю погодитися з думкою про те, що людині потрібно цінувати те, що вона має, а не те, про що мріє. Кожна людина плекає мрії часто нездійсненних бажань. Однак не потрібно жити в надуманих світах, а необхідно цінувати те, що маєш.

По-перше, цінуючи вже здобуте й не сподіваючись реалізувати плани та втілити в життя мрії, особистість перестає розвиватися.

Яскравим прикладом може слугувати Сивоок — головний герой роману Павла Загребельного «Диво», молодий і надзвичайно талановитий чоловік. Він поступово опановує техніку створення мозаїки, постійно самовдосконалюється, досягає в цьому мистецтві високої майстерності. Юнак ніколи не зупиняється на тому, що вже має, цінує свої мрії, і довершенням його творчої діяльності стають дивовижні мозаїки в Софіївському соборі.

По-друге, саме завдяки тому, що людині властиво мріяти й прагнути до здійснення своїх мрій, рухається історичний процес: відбуваються перевороти, революції, зміни державного устрою тощо.

За приклад можна вважати події березня 1917 року, коли Михайло Грушевський, Володимир Винниченко й інші громадські та політичні діячі заснували Українську Центральну Раду. Люди, які стали ідейними натхненниками створення цього національного представницького органу, вірили, що їхні мрії можуть бути реалізовані в такий складний і насичений подіями період в історії України.

По-третє, коли людина не цінує те, що має, а живе в мріях, то втрачає сенс реальних подій, не розуміючи, що майбутнє будується сьогодні.

Яскравим прикладом цього є головний герой твору Олександра Олеся «По дорозі в Казку». Плекаючи мрію про вихід із лісу — життя, повного страждань, — герой утрачає відчуття важливості своїх кроків, зневіряється в собі та залишається в темряві за мить до здійснення бажання.

Отже, можна зробити висновок, що, безперечно, необхідно цінувати те, що маєш, але водночас потрібно завжди мріяти. Більше того, до мрій треба йти впевнено, наполегливо, невпинно та робити сьогодні все можливе для здійснення своїх бажань, а не сліпо існувати в країні мрій.