Твір у форматі ЗНО: «Поразка — це наука»


Рейтинг твору 3.84 на основі 328 голосів


На мою суб’єктивну думку, завдяки невдачам і помилкам ми маємо змогу здобувати досвід, навчатися, самовдосконалюватися, а в результаті досягати своєї мети й отримувати жадану перемогу. Адже наше життя складається насамперед із перешкод, подолання яких виховує в нас стійкість і життєву мудрість.

По-перше, перемога дає нам відчуття нездоланності, самовпевненості та того, що ти найкращий у своїй справі. Але, як показує багатий тисячолітній досвід визначних письменників, історичних і державних постатей, марнославство — найпідступніша людська вада. Тому треба мати неабияку волю, щоб після перемоги продовжувати працювати над собою, а не піддаватись іншим спокусам.

Не можна не згадати видатний твір давньої літератури «Слово о полку Ігоревім». У цій поемі ми бачимо вплив першої перемоги князя Ігоря на хід подій. Адже його розум затьмарив успіх і не дав реально оцінити свої сили, що призвело до поразки всього війська.

По-друге, невдача дає поштовх до активних дій. Вона відкриває в нас жагу до перемоги. Саме тому людина починає шукати ті негативні моменти, які постали на її шляху до успіху. Ці пошуки розвивають особистість, роблять нас сильнішими й розумнішими. Григорій Сковорода говорив: «Втрачений час, який не використаний на навчання». А поразка підштовхує нас до постійної праці над собою, до пізнання чогось нового.

Яскравим прикладом може слугувати моє навчання. Коли щось не виходить, то з’являється бажання довести всім, а насамперед собі, що я можу зробити краще. Ретельно провівши роботу над помилками, я зазвичай досягаю високого результату.

По-третє, усі наші поразки та проблеми, що, на перший погляд, руйнують життя, насправді роблять нас сильнішими, досвідченішими, мудрішими, і, не виключено, у результаті — найщасливішими. А розглянувши історії відомих людей, можна пересвідчитися, що ніхто не досягав своєї мети, не відчувши болю поразки.

Прикладом цього може слугувати один американець, про якого я хочу розповісти. Він зазнав багато поразок: лишився без роботи, кілька разів програвав на виборах, утратив дружину, пережив сильний нервовий розлад, безліч дрібніших невдач… Та ніщо не завадило Аврааму Лінкольну ввійти в історію людства!

Отже, поразка — це наука, яка вчить долати труднощі й перемагати. Лише невдача може показати, над чим потрібно працювати й на що ти дійсно здатний. Перемога є кінцевим результатом усіх наших спроб, вдалих чи невдалих. Тож, незважаючи на поразки, завжди ідіть до своєї цілі й не здавайтеся.