Твір у форматі ЗНО: «Помилка — це шлях до самовдосконалення»


Рейтинг твору 3.82 на основі 233 голосів

Кожна нормальна людина хоч раз у житті зустрічалася з таким неприємним поняттям як «помилка», та цей не дивно, адже життя наше - річ складна і неоднозначна, сповнена усілякими загадками і незрозумілими питаннями. Та чи можна сказати, що слово «помилка» і справді несе в собі стільки негативу? А як же відомий усім вислів «помилка - це шлях до самовдосконалення»? Чесно кажучи, я не можу його повністю спростувати чи підтвердити, тому і вважаю, що помилка не завжди стає отим помічником чи радником, який веде людину до особистого вдосконалення.

Моє переконання ґрунтується на тому, що, по-перше, кожна людина ставиться до своїх помилок зовсім по-різному. Дехто з нас просто не вміє або просто не хоче аналізувати те, що трапилось, і, як результат, надто сильно від цього страждає. Таким особам помилки завдають величезного болю, доводять до відчаю й іноді навіть загублюють ціле життя. Тому я просто не розумію, як життєва помилка може допомогти їм вдосконалити себе.

Яскравим прикладом цього аргументу може слугувати головна героїня однойменної поеми генія української літератури Тараса Шевченка Катерина. У цьому творі Шевченко з болем і співчуттям зображає трагічну долю жінки-покритки і дитини-безбатченка у тогочасному несправедливому і нечесному світі. Будучи молодою жінкою, Катерина здійснила страшну помилку, за яку картала себе усе життя, - дівчина прийняла залицяння зухвалого москаля і народила позашлюбну дитину, за що і була покарана долею. Нещасна молодиця не змогла пробачити собі скоєне і, не витримавши наклепів і образ, зробила страшний гріх - наклала на себе руки. Як бачите, помилка Катерини не допомогла їй переосмислити своє буття та не відкрила двері у нове життя, а навпаки, призвела до непоправного, жахливого наслідку - самогубства.

Але, по-друге, зустрічаються й ті, що вміють розсудливо ставитися до кожного свого вчинку. Саме такі люди впевнені, що «помилка - це шлях до самовдосконалення». Тобто, розумна персона зазвичай зважає на свій попередній досвід, тому в майбутньому має менші шанси постраждати вже від вивченої, відомої проблеми. Не секрет, що люди, які багато працюють над собою, мають бути готовими до постійних помилок, адже помилка, у їхньому випадку, - це показник руху вперед, і, як би це парадоксально не звучало, саме вона і свідчить про можливий повноцінний успіх.

Прикладом другого аргументу може слугувати випадок, який стався у житті моєї близької подруги Тані. Ця дівчина ще з дитинства мріяла стати відомою співачкою, але, скажу вам по секрету, ні голосу, ні слуху Таня не мала, але мала впевненість у собі і неперевершену силу волі. Вона відмучилась сім років у музичній школі, витримала величезну кількість індивідуальних уроків і все ж потрапила на омріяну, хоч і невеличку сцену місцевої філармонії. Та, яким було її розчарування, коли від її «чудового», як їй тоді здавалось співу, публіка ледь стримала свій сміх. Хтось сміявся, а моя подруга, зі сльозами на очах, тихенько прощалась зі своєю дитячою мрією. Таня справді помилилася зі своїм бажанням, на жаль, їй так і не судилося стати співачкою, але оцей помилковий шлях, який вона обрала, все ж допоміг їй знайти себе справжню. Зараз Тетяна працює у тій-таки маленькій філармонії, вона найкращий акомпаніатор міста, затребуваний робітник мистецької справи. Помилка не знищила цю дівчину, не зіпсувала її майбутнє, а навпаки, допомогла їй змінити своє бачення, змінити своє життя на краще.

Отже, помилки - це невід’ємні часточки нашого життя, без яких воно просто неможливе. Але чи справді помилки є шляхом до самовдосконалення, то тут вже кожен ладен вирішувати самостійно.