Твір у форматі ЗНО: «Наскільки людині варто дослухатися до думки оточення про неї?» (варіант 2)


Рейтинг твору 3.92 на основі 365 голосів

Я твердо переконаний, що людина хоч і повинна дослухатися до думок інших, але варто аналізувати отримані поради й приймати рішення, керуючись тільки власним досвідом.

Свої глибокі переконання можу підтвердити такими аргументами: по-перше, у житті люди конкуренти. Погодьтеся: кожному хочеться знайти місце під сонцем, тому, дослухаючись до порад інших, ми не можемо знати про справжні наміри людини: допомогти чи обдурити. По-друге, це наше життя, а отже, і рішення в ньому треба приймати самостійно. Якщо людина схибить, то помилка стане для неї безцінним досвідом та можливістю самовдосконалитися, якщо ж ні, то ще раз переконається, що може досягти всього, дослухаючись до свого серця.

Переконливим доказом мого першого аргументу може слугувати образ Сави з відомого твору Ольги Кобилянської «Земля». Хлопець закохався в циганку, він довіряв їй, керувався «мудрими» порадами дівчини. Це й стало причиною того, що Сава почав красти речі з рідної хати та нести Рахірі; під її впливом хлопець приходить до найстрашнішого: братовбивства. Якби Сава керувався тільки своїми думками та не піддавався її впливу, цього б не сталося.

Для доведення другого аргументу маю ще й приклад із власного життя. Моє навчання в школі закінчується, скоро я складу тести та вступатиму до університету. Це дуже важливий крок, але я вирішив прийняти рішення самостійно, бо, хоч і мало прожив, маю невеликий досвід, але після десятків олімпіад та конкурсів упевнився, що вибір потрібно робити самостійно. Тоді це буде правильне рішення, бо воно твоє.

Отже, людська підтримка та допомога багато означають у нашому житті, але довіряти варто тільки власному серцю.