Твір у форматі ЗНО: «Користь самоосвіти»


Рейтинг твору 3.73 на основі 26 голосів

Кожна свідома людина прагне розвиватися як особистість та член суспільства загалом, і за це відповідає інститут освіти. Але трапляються ситуації, коли в силу невигідного соціально-економічного становища, надмірної зайнятості, недостатньої кількості часу або неповному доступі до освітніх програм звичайних навчальних закладів, індивідуум не має змоги досягти бажаного рівня освіченості «стандартним» шляхом. Це особливо актуально для школярів, які готуються до вступу (зокрема, на творчі спеціальності), та студентів, які очно здобувають одну вищу освіту, але прагнуть розвиватися в інших сферах. Окрім того, це доречно для дорослих, що працюють і не мають змоги підлаштовувати свій графік під курси чи повноцінне навчання у ВНЗ, а також для пенсіонерів та людей з особливими потребами. У такому разі на допомогу приходить самоосвіта — відносно нова практика, яка насправді є корисною.

По-перше, у більшості випадків це — безкоштовно або порівняно дешево. Існують десятки тисяч онлайн-курсів, мільйони книжок та підручників не лише в паперових примірниках (які, між іншим, купувати не обов’язково, адже можна взяти в бібліотеці), але і у вільному доступі в Інтернеті. Окрім того, у багатьох містах регулярно проводяться цікаві лекторії на різноманітні теми, ціна яких теж варіюється (від 0 грн. до кількох сотень). Головне — слідкувати за новинами. Окрім того, самоосвіта може здійснюватися за сприяння інших осіб, чиї настанови слугуватимуть поштовхом для подальшого розвитку.

У такому контексті важко не згадати Йоганна Себастьяна Баха. Його сім’я складалася із музикантів, але батьки померли, коли Бах був ще дитиною. Тому хлопчика узяв до себе старший брат, Йоганн Крістоф, який служив органістом в Ордруфе. Йоганн Себастьян вступив до гімназії, брат навчав його грі на органі і клавірі. Йоганн Себастьян дуже любив музику і не пропускав нагоди займатися улюбленою справою або вивчати нові твори як під керівництвом брата, так і самостійно, з літератури. Вірогідно, частково завдяки власним старанням та наполегливості композитор досяг такої майстерності, а його ім’я відоме в усьому світі.

По-друге, самоосвіта може вестися за індивідуальною (часто власноруч складеною) програмою. Це особливо доречно у випадках, коли охоплювана тема зацікавленості вузька або потребує глибокого та (або) довготривалого вивчення. Для порівняння, в університетах та школах план один для всіх і включає в себе багато дисциплін, спрямованих не лише на засвоєння знань з конкретної теми/за обраною спеціальністю, а і на загальний розвиток індивідуума. При цьому, за результатами тестів, дисципліна вважається засвоєною при результаті 50-70% (варіюється у різних навчальних закладах) правильних відповідей, що з чисто раціональної точки зору - рівень незадовільний.

Особисто я, наприклад, проходжу курс «Соціальна психологія» на одній з українських освітніх платформ, щоб краще зрозуміти цей напрям і мати базові знання та мінімальну підготовку перед вступом до вищого навчального закладу (я планую вступати на факультет соціальних наук). Таким чином я зможу не лише остаточно визначитися із правильністю свого вибору, а й у разі успішного вступу на заплановану спеціальність мати певну «базу», а тому і переваги порівняно з іншими студентами.

По-третє, самоосвіта не здійснюється «під контролем» або «за графіком». Ви не будете змушені (якщо самі для себе так не вирішите) прокидатися о сьомій ранку і поспішати на навчання, що починається о 8:30. Або ж Вам не потрібно буде поспішати з роботи на курси, бо Ваша група збирається о 19:00. З цієї точки зору, самоосвіта — це свобода. Ви вивчаєте те, що Ви хочете, коли Ви хочете та скільки хочете.

В такому контексті мені на думку спадає ще один випадок зі свого життя. У школі я вивчаю дві іноземні мови — англійську та німецьку. Але через більший наголос на вивчення саме англійської мій рівень знань другої мови був відверто низьким. І виправленню ситуації аж ніяк не сприяв розклад: німецька мова в понеділок першим уроком та в п’ятницю останнім. Але все змінилося на канікулах. Коли я прокидалася за власним бажанням, могла вдосталь відпочивати, робити перерви для прогулянки на свіжому повітрі і нікуди не поспішати, німецька мова вивчалась напрочуд легко!

Очевидно, самоосвіта має свої плюси і в деяких випадках є не просто корисною, а необхідною. Тож займайтеся самоосвітою, мотивуйте себе та розвивайтеся!