Твір у форматі ЗНО: «Чи є межа між впертістю та наполегливістю?»


Рейтинг твору 3.89 на основі 35 голосів

Деякі люди запевняють, що впертість і наполегливість є однаковими рисами характеру. Мабуть, це найпоширеніша помилка, яку можна зробити. Я вважаю, що ці дві характерні людські риси справді схожі, але певна межа між ними все ж присутня.

Свідченням цього є визначення, наявні в українському тлумачному словнику. Наполегливість — це особлива якість, яка характеризує людину лише з позитивної сторони, особа, наділена такою ознакою, здатна долати різноманітні зовнішні й внутрішні перешкоди задля досягнення своєї мети. Слово «наполегливість» ми часто зустрічаємо поруч з синонімами: завзятість, настирливість і стійкість. І це не дивно, бо така людська якість є справжнім подарунком, без якої складно досягти бажаного успіху.

Яскравим прикладом цього може слугувати життєвий шлях Степана Радченка з роману Валер’яна Підмогильного «Місто». Життєвий шлях цього юнака справді вражає, не кожен, будучи нікому невідомим сільським хлопчиком, може досягнути таких висот у житті. Молодий, покинутий, він задається метою — стати відомим письменником. І йому це вдається. Але скільки потрясінь і розчарувань потрібно було пережити хлопцю, щоб досягнути бажаного, не відступити ні на крок від поставленої мети. Ось це і є прикладом справжньої наполегливості, яка допоможе гідно завершити справу, чого б це не коштувало.

Але повернемося й до інших рис, звернемося до тлумачення людської впертості. Вперта людина, засвідчує мене словник, — це та, яка намагається робити все по-своєму, наполягає лише на своєму, інколи на перекір здоровому глузду. Думаю, що цієї не зовсім позитивної якості непотрібно позбуватися назовсім. Бувають такі ситуації, коли потрібно поступитися, а буває, що потрібно стояти на своєму, ось тоді й потрібна впертість. Тож, іноді такою рисою потрібно користуватись, тим більше в нашому суспільстві. Та все ж, впертість містить у собі більше негативного, ніж позитивного, тому завжди потрібно все добре зважувати. Недарма ж Мадам Гібер сказала: «Розсудлива й розумна людина тверда, дурень — тільки впертий».

Прикладом невдалого застосування впертості може слугувати моя близька подруга. Ця риса характеру трохи не зламала їй життя. Будучи абітурієнткою, вона, з якогось дива, задалася метою стати лікарем, хоча жодних здібностей та навичок ні з біології, ні з хімії не мала. Коли прийшов час подавати документи, дівчина залишалась зі своїм сліпим бажанням, хоча належних результатів з іспитів не мала. Вона зробила свій вибір, відмучилась 4 роки в медичному університеті й покинула навчання, зрозумівши, що це не її. Зараз ця леді навчається у зовсім іншому закладі, на кардинально іншій спеціальності і тільки зараз розуміє ті застереження батьків.

Тож, давайте навчимося розрізняти наполегливість і сліпу впертість, щоб у майбутньому вберегти себе від будь-яких неприємностей.