Твір у форматі ЗНО: «Чи погоджуєтеся ви з думкою про те, що чим людина освіченіша, тим вона вільніша?»


Рейтинг твору 3.75 на основі 110 голосів

Я погоджуюся з думкою про те, що чим людина освіченіша, тим вона вільніша. Адже багаж знань і досвіду допомагає стати по-справжньому незалежним, бо освіченому відкривається те, чого інші не помічають.

По-перше, освіченість сприяє можливості позбутися зайвих упереджень, стереотипів, нав’язаних суспільством. Чим особа більше знає, тим більше розуміє цінність власної думки, несхожості на інших, вміння просто бути собою. По-друге, вільнішим можна стати в плані сприйняття всього, що відбувається навколо нас. Кажуть, що зрозумілі речі здаються дуже простими, отож освіченість допоможе відчути певну свободу. По-третє, усвідомлення справжньої природи речей, яке приходить із набутими знаннями, частіше за все дає змогу сприймати речі такими, якими вони є, без зайвих прикрас. Освіченість наче допомагає зняти рожеві окуляри, які досі берегли від неприємної реальності. Як не дивно, це не обтяжує, навпаки — звільняє від тягаря невідомості й невпевненості в тому, що може чекати в тій чи іншій ситуації. Не тільки розумна, а саме освічена людина за рахунок досвіду може передбачити розвиток подій на крок уперед, запобігти невдачам й уникнути зайвих турбот. Можна сказати, що освіченість полегшує життя, — ось чому людина стає вільнішою.

Яскравим прикладом із літератури може бути герой твору Пантелеймона Куліша «Чорна рада» полковник Шрам. Чоловік одночасно був ще й попом, його шанували як поважну й освічену людину. Хоч життя для нього не було надто легким, але він усе сприймав із гумором, присутнім людині, яка знає, чого ще можна чекати від долі. Полковник Шрам не обтяжував себе сумнівами через існуючі проблеми, а зразу намагався знайти їм вирішення.

Не можу не згадати випадку з життя, коли ми з батьками планували поїздку в гори. Мама заздалегідь вибрала найнеобхідніше і не турбувалася про зайве. Вона знала, що нема сенсу брати надлишок багажу, на жаль, я її тоді не послухала. У той же час я збирала дуже багато речей, бо здавалося, що все знадобиться. Натомість потім виявилося, що найнеобхідніше не взяла, хоч і довелося нести на плечах у похід важку сумку.

Із усього сказаного можна зробити висновок, що освіченість – це не тягар, а якість людини, яка робить її вільнішою.