Твір на тему: «Жити, щоб шукати істину, і в цьому щастя»


Рейтинг твору 3.73 на основі 26 голосів

Над пошуком сенсу життя задумувались філософи, письменники, робітники усіх віків і народів. Я думаю, що у кожної людини існує своє призначення. Порівнювати різних особистостей — це справа марна, бо кожен із нас особливий. Проте в дечому, на мою думку, всі люди схожі: усі б хотіли знати істину. Дехто вважає, що пізнати її можна через філософські пошуки, хтось вірить, що знайде правду в релігії та щирій вірі в бога, інші ж весело викрикують: «Істина в вині». Але усі шукають правду. Та невже це так важливо?

«Покликання кожної людини в духовній діяльності, у постійному шуканні правди і сенсу життя», — казав російський письменник Антон Чехов. Дійсно, мислення — одна з ознак, яка відрізняє людину від тварини. Отже, нам дана така перевага, як духовні пошуки. На мою думку, саме тому людина почуває потребу в шуканні істини. Коли ж вона знаходить хоч натяк на правду, то радіє, відчуває хвилю щастя. А щастя — це покликання кожного з нас.

Тим паче пошуки правди роблять людину досконалішою духовно. Адже при цьому вона (в більшості випадків) займається самоосвітою, розвиває свій характер. Від цього особистість знаходить гармонію із зовнішнім світом і з собою, стосунки з іншими стають міцнішими та глибшими. Ще Гіппократ — давньогрецький лікар — наголошував: «Неробство і байдикування тягнуть за собою порочність і хвороби. А прагнення розуму до чого-небудь приносить із собою бадьорість, вічно спрямовану на покращення життя».

Письменник Лев Толстой стверджував: «Спасіння не в обрядах, таїнствах, не в сповіданні тієї чи іншої віри, а в ясному розумінні сенсу свого життя». Прокоментувати це я б могла так: якщо людина ясно уявляє свої цілі, свою мету в цьому житті, то їй жити набагато легше та радісніше. Адже тоді вона може зробити щось по-справжньому велике та цим надати сенс своєму існуванню. Отже, якщо людина знатиме своє призначення, то знайде радість, щастя і свободу, заради яких багато хто й шукає спасіння душі.

На мою думку, людина народжується на землі для того, щоб бути щасливою: це основне її завдання. Проблема тільки в тому, щоб знайти саме те джерело щастя, яке може стати особливим для неї. Тоді можна сказати, що пошуки істини — це шлях до розуміння самого себе, своєї природи та щастя. Отже, знання такого плану гарантують людині щасливе життя. Але і самі пошуки, процес збирання рідкісних знань по крупинкам приносять не менше радості. І якщо ви наткнетесь саме на ті речі, які становлять основу вашої істини, ваше життя буде все кращим і кращим із кожним днем. А це означає, що ви знайшли своє джерело щастя.

Таким чином, життя людини матиме сенс, якщо вона постійно шукатиме істину. Правда в тому, що це принесе їй духовне вдосконалення, покращення стосунків із оточенням та дасть можливість краще зрозуміти себе. А разом із усіма цими речами до людини прийде і щастя.