Твір на тему: «Які уроки дав українському народові Іван Франко в поемі «Мойсей»? Чи засвоїв він їх?»


Рейтинг твору 3.55 на основі 53 голосів


«Вічний революціонер» та «каменяр» української літератури Іван Франко завжди переймався долею свого народу. Усе його життя та творчість були служінням власній нації. А як ще можна пояснити такий широкий спектр його діяльності: від перекладів до політики? Його чуттєві твори зі збірки «Зів’яле листя» стали народними піснями, вірш «Вічний революціонер» поривав та пориває народні маси боротися за краще майбутнє, пролог до твору «Мойсей» порівнюють із заповітом славетного Тараса Шевченка.

У поемі «Мойсей» Франко переосмислює біблійний сюжет. Автор порівнює єврейську націю з українською: як Ізраїль сорок років бродив по пустелі, не маючи змоги заснувати власну державу, так і Україна була розірвана між двома імперіями, спустошена й ослабла. Тож із самого початку твору стає зрозуміло, що Франко описує становище саме українського народу та хоче привернути увагу на порушені проблеми українців. Автор прямо звертається до свого народу в пролозі, намагаючись підбурити його покласти край іноземному свавіллю:

Невже тобі на таблицях залізних
Записано в сусідів бути гноєм,
Тяглом у поїздах їх бистроїзних?
Невже повік уділом буде твоїм
Укрита злість, облудлива покірність
Усякому, хто зрадою й розбоєм
Тебе скував і заприсяг на вірність?

Основна проблема, порушена у творі, — це стосунки вождя й нації. Істинним лідером, сильною особистістю постає в поемі Мойсей. Він по-справжньому піклується про долю свого народу:

Ні, не правда, що з гордощів я
Розпочав своє діло!
Тільки бачачи люд у ярмі,
Моє серце боліло.

Мойсей сумнівається в Єгові, він прагне довести народ до обіцяної землі. Його любов до своїх людей настільки велика, що він сумнівається в словах Бога.

Протилежними образами виступають Датан і Авірон. Вони підбурюють люд вигнати Мойсея, закидати його камінням, але жодна рука не піднялася на це жорстоке діло. Датаном і Авіроном керують пихатість й жадібність, перш за все вони дбають про себе. Саме завдяки жертві Мойсея народ все ж таки добирається до землі обітованої, але, отримавши все, що хотіли, люди забули про свого вождя. Таким чином, Франко показує дві моделі поведінки лідерів. Він хоче звернути увагу людей на те, що вибір того, хто поведе за собою народ роблять саме вони. Також автор підкреслює важливість цього вибору та закликає уважніше ставитися до нього.

Та чи засвоїли українці уроки, що дав їм Франко? На мою думку, відповідь не може бути однозначною. Ми вибороли свою свободу мирним шляхом і на наших стягах — жовто-блакитний прапор. Ми подолали свою покірність. Але українці так і не навчилися обирати тих, кому вони потрібні. Останні події в нашій країні є результатом катастрофічної помилки народу, який довірився фальшивим лозунгам.

Іван Франко своєю поемою «Мойсей» дав нам багато тем, над якими варто замислитись. Деякі уроки ми вже засвоїли, а деякі нам ще належить зрозуміти. Але я сподіваюсь, що ми зможемо приборкати усі негаразди й для цього нам стануть у пригоді наші національні герої та літературні генії, одним із яких був Іван Франко.