Твір на тему: «Як поєднати особисте прагнення до свободи з повагою до прав інших людей»


Рейтинг твору 4.5 на основі 4 голосів


Прагнення людини до свободи — це природне бажання, яке не може спинити ніхто і ніщо. Часто люди на мають влади над своїми почуттями і прагненнями, і, можливо, саме це стає причиною людських чвар і війн. Поєднати особисте прагнення до свободи з повагою до прав інших людей дуже важко, і саме про це свідчить сучасний світ.

Ми живемо в час, коли кожен може самовиразитись. Право бути не таким, як інші — невід’ємне. Людство йшло до цього моменту протягом усього свого існування. І ось зараз, коли, здавалося б, існують всі умови для того, щоб людину не осуджували через її переконання чи погляди, все одно знаходяться ті, хто проти цього прагнення до свободи. Свободи вираження своєї політичної думки, свободи вираження своєї релігії, свободи вираження своєї сексуальної орієнтації. Тих, хто не належить до більшості, традиційно переслідують, принижують та вважають «другосортними».

Часто поєднати особисті бажання з повагою до прав інших здається нереальним завданням. На мою думку, люди занадто сильно акцентують увагу на тому, чим і як живуть їх знайомі та друзі. Іноді здається, що життя інших цікавить когось більше, ніж його власне. Кожен має жити так, як того бажає його душа. Життя людини — це особиста справа кожного.

Якщо хтось хоче, щоб панував лібералізм, то це не означає, що ліберали вважають себе кращими за радикалів. Якщо хтось хоче вірити в Будду, то це не означає, що буддисти вважають себе кращими за християн. Якщо хтось хоче любити людину своєї статі, то це не означає, що люди протилежної статі гірші.

Люди занадто сильно переймаються тим, як живе їхнє оточення. Я вважаю, що «порушення прав інших людей у гонитві за особистою свободою» — це більше гучні слова, ніж реальність. Чи може одна людина, йдучи за своєю метою, мимоволі зламати усталені звичаї сотні людей? Навряд чи.

Наприклад, суспільство кричить про те, що одностатеві шлюби — це неправильно і аморально. Таким чином люди завуальовано натякають на порушення власних прав і свобод. Та чи означає прийняття закону про одностатеві шлюби, що це якось вплине на життя інших? Не думаю.

Як поєднати особисте прагнення до свободи з повагою до прав інших людей? Мені здається, чіткої відповіді не існує. Людське життя влаштоване так, що неможливо досягнути абсолютного балансу у всьому. Завжди були, є і будуть ті, хто чимось не задоволений, кому здається, що його права ущільнюють. У медалей завжди два боки.