Твір на тему: «Вплив прізвища та ім’я людини на її долю» за комедією Миколи Куліша «Мина Мазайло»»


Рейтинг твору 4.28 на основі 74 голосів

У наш час є багато людей, які вважають, що модна зачіска, стильний одяг — це запорука успіху в будь-яких справах. До певної міри це так, але не зовсім. Усе криється в душі людини, адже саме розум — найцінніший її скарб. Розумна особистість ніколи не буде шукати причину своїх негараздів у зовнішньому вигляді.

Зараз ми бачимо, що українська нація опоганилась через чужі погляди, чужу науку й культуру. Якби не було чужого панування, то, можливо, ми б і не зустрілися з темою міщанства й українізації, яка описана в п’єсі М.Г. Куліша «Мина Мазайло».

Головний герой цієї п’єси, Мина Мазайло, теж шукав причину своїх негараздів у немодному українському прізвищі.

Тим часом Мина мав родину, дім, непогану роботу. Жодних проблем через українське прізвище він не мав. Виходить, що справа була зовсім не у прізвищі, а у свідомості. Мазайло був здатний вигнати свого сина через те, що той не сприймає батькових ідей щодо зміни українського прізвища на російське.

Для Мини історія його роду нічого не означала. Він забув, що його предки — мужні й славні українські люди. Але, як ми бачимо, він все ж таки вирішив відмовитися від родинних коренів.

В особі Мини Мазайла автор висміює людей, які відцуралися від своєї нації й культури. Мазайло намагався копіювати «все російське» й категорично заперечував усе українське. Йому все подобалося, але раптом політика уряду змінилася й той почав втілювати в життя українізацію. Згодом у газеті було надруковано: «Звільнено з посади за систематичний і зловмисний опір українізації службовця Мазайла-Мазєніна…».

Прикро зізнатися, але й зараз живуть такі «Мазайли», які соромляться свого походженя, своєї нації й прізвища. Чи чуєте ви українську мову в транспорті, у магазині? Мабуть, дуже рідко. Чогось наші сучасники забувають, якого ми роду, де наше коріння.

Отже, можна сказати, що не варто змінювати своє прізвище на інше, адже воно буде нести в собі тільки негатив. Краще будьте собою й залишайтеся справжніми людьми, не сподівайтесь, що чуже прізвище чи ім’я принесе вам щастя.