Твір на тему: «Вітальні слова на честь літературного героя» за драмою Генріка Ібсена «Ляльковий дім»


Рейтинг твору 4.16 на основі 64 голосів

У наших сучасників виникає багато питань до драми Генріка Ібсена «Ляльковий дім». З одного боку, змінилися деякі цінності, змінилися люди, змінився час; з іншого боку, стало складніше визнавати розуміння цих цінностей. Для того, щоб більш глибоко зрозуміти сенс драми, треба уважно розглянути образ головної героїні твору Нори.

Образ цієї жінки викликає бажання зрозуміти її, дивуватися її безпорадності, співчувати їй, але ніяк не засуджувати, як це було в часи написання драми. Сьогодні наше суспільство просунулося набагато далі в питаннях сімейних відносин, в питаннях, які в далекі часи не піддавалися людському розумінню і поясненню, в питаннях, який вихід з ситуації, що склалася, вважати правильним, як краще вчинити тощо.

Сімейні стосунки в родині адвоката Гельмера наскрізь пронизані лицемірством. Завжди жвава, лагідна і мила Нора, віддана дружина і ніжна мати, оточена турботами свого чоловіка, який, здається, просто обожнює її. Але насправді для адвоката його дружина — тільки іграшка і лялечка. Їй не дозволялося мати власні смаки, судження і погляди. Оточивши Нору атмосферою солодких жартів і дражніння, адвокат Гельмер ніколи не спілкувався з дружиною серйозно. Отже, життя цієї симпатичної і милої жінки було тільки на перший погляд щасливим. Вона ніколи не була господаркою у своєму домі і лише виконувала примхи свого чоловіка.

Щоб врятувати Гельмера, який у перший же рок подружнього життя захворів туберкульозом, Нора змушена була таємно від чоловіка позичити гроші у лихваря, щоб відвезти його на лікування в Італію, і потім виплачувала їх, важко працюючи. За дивними законами тих часів жінки не мали право позичати гроші без поручництва чоловіків. Щоб вийти зі становища, Нора скористувалася ім’ям свого батька, який нібито поручився за її платоспроможність, що вважалося підробкою векселя, тобто порушенням закону. Але на цей злочин її штовхнула подружня любов, а не жага до збагачення чи ще щось.

З часом лихвар Крогстад став шантажувати Нору і вимагати у неї місця в банку, директором якого був призначений адвокат Гельмер. В іншому випадку він погрожував засадити Нору у в’язницю. Смертельно злякавшись, що її викриють, жінка була змушена вдавати з себе веселу лялечку і щасливу жінку. Тоді вона ще сподівалася на диво. Вона була впевнена, що її чоловік, «шляхетна і сильна людина», врятує її, адже гроші допомогли йому позбавитися смертельної хвороби. Але замість цього після отримання листа лихваря Гельмер впав у лють і став пророкувати Норі страшне, повне принижень життя.

Зараз можна однозначно сказати, хто в цій історії має рацію, а хто ні. Немає ніякого сумніву, що саме Нора гідна великої поваги і співчуття, саме вона може бути прикладом готовності до самопожертви заради коханої людини, саме вона змушує розмірковувати над одвічними людськими цінностями і обов’язками перед близькими людьми, зо що їй велике людське спасибі.