Твір на тему: «Відображення прагнень народу до національної самостійності, до волі в поемі «Мойсей» за однойменною поемою Івана Франка


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

На уроці української літератури ми познайомилися з філософською поемою Івана Франка «Мойсей». У ній змальовано народ, який вів пророк Мойсей до волі, власної самостійності.

Іван Франко описує народ, який не має незалежності. Багато років Мойсей спонукав його йти вперед, здобувати свободу. Але нове покоління вже давно зневірилося в обіцянках пророка. Молоді люди не вірили, що десь є земля обітована, де їм буде добре, де їх чекають. Дехто почав виступати проти Мойсея. Пророка, попри його незламну волю, все ж іноді долали сумніви. На одну мить він засумнівався в правильності обраного шляху, тому не зміг ступити на землю обітовану. Лише його смерть спонукала народ зробити ще одну спробу піднятися з колін, позбавитися рабської психології.

Поема «Мойсей» має глибокий філософський і патріотичний підтекст. Очевидно, що письменник проводить аналогію з українським народом, описуючи путь ізраїльтян до Палестини.Єврейська нація пройшла тернистий шлях, потом і кров’ю вона виборола своє місце під сонцем. Багато випробувань випало на її долю. Багато страждав і український народ, перш ніж отримав таку бажану незалежність. Гноблення зі сторони сусідів, набіги кочових племен, двовладдя… Все це виснажувало українців, підривало їх віру в краще майбутнє. Але одного нам не бракувало: прагнення до національної самостійності, непереборного бажання заявити про себе всьому світові. Саме це вело українців до перемоги над усіма ворогами. Так само як представники єврейського народу, які не зневірилися, не втратили надії на краще, українці теж не здавалися. Також не останню роль грає наявність такого сильного лідера, як Мойсей. Результатом невпинної боротьби ізраїльтян стала земля обітована. Ми ж створили квітучу і незалежну країну. Україна все ще перебуває на шляху розвитку, але вона має незалежність, яку ніхто не зможе відібрати.

Отже, щоб досягти успіху, стати сильним та незалежним, народ має мати прагнення здобути свою власну національну самостійність. Це має бути заложено у свідомості, ця жага до свободи має бути в душі кожного. Адже справжня воля — це внутрішній стан. Лише фізичну свободу можна обмежити, але душевну — ніколи. Приклад пророка Мойсея показує, що втративши віру, можна ніколи не побачити бажаної мети. Сумніви нікого не приведуть до позитивного результату. Тобто треба не сходити з обраного шляху, не втрачати віри та впевненості в собі.