Твір на тему: «Відгук про оповідання Джеймса Олдріджа «Останній дюйм»


Рейтинг твору 3.85 на основі 85 голосів

Друга світова війна для австралійського письменника Джеймса Олдріджа стала відправною точкою його творчої діяльності і справжньою школою виживання. У своїх військових репортажах, оповіданнях і романах він відтворював боротьбу людини та її перемогу над відчаєм. Одним із творів на цю тему стало оповідання «Останній дюйм», герої якої опиняються у безвихідній, на перший погляд, ситуації, але знаходять в собі мужність і сили стати вищими за відчай і врятуватися.

«Останній дюйм» для героїв оповідання означав можливість вирватися із самотності й егоїстичності, знайти в собі бажання і сили перемогти та залишитися гідною людиною.

Сюжет оповідання може здатися зовсім простим. Льотчик Бен на старому літаку відправляється у відрядження на зйомки фільму про акул в Акулячій бухті. Для того, щоб налагодити свої стосунки з десятирічним сином Деві, він бере хлопчика з собою.

Спочатку все було добре. Бен вів зйомки, а Деві сидів на березі і спостерігав за батьком. Бен випадково забруднився кров’ю від приманки і на нього напали акули. Своїми кликами вони, немов бритвою, прошили ліву руку і дуже скалічили праву, зачепили вони і ноги. Бену все ж вдалося вибратися на берег і покликати на допомогу сина.

Спочатку Деві дуже злякався того, що трапилося. Але діватися було нікуди, адже Бен не міг керувати літаком, він навіть не міг до нього дійти. А це означало загибель і для нього, і для Деві. Отже, єдиною надією на порятунок залишався хлопчик і те, чи зможе він впоратися з літаком, чи ні.

Майже втрачаючи свідомість від втрати крові та болю, Бен обмірковує план порятунку і намагається не налякати сина. Бен — мужня людина, але й син виявляється гідним свого батька. Деві точно виконує усе, що каже йому Бен і з останніх сил втягає батька до літака, а потім слухняно береться за кермо.

Хлопчику вдалося підняти літак у повітря і під керівництвом Бена довести його до каїрського аеродрому. Бен вже повірив у чудовий порятунок, але залишався «останній дюйм» - найважче перед приземленням будь-якого літака. У ці хвилини їхня доля повністю залежала від Деві. І хлопчик виправдав надії Бена — посадив літак. Перемогли мужність і безстрашшя батька та сина.

Після цих подій Бен вже не мав сумніву, що зуміє розтопити лід у серці сина, адже останній дюйм, який їх розділяв, вони перебороли. Після пережитої драми льотчик повірив, що немає нічого неможливого. Бен впевнився, що його син — гідна поваги, справжня людина. А це ще один доказ того, що у майбутньому батько та син обов’язково стануть друзями.

Оповідання Д. Олдріджа «Останній дюйм» — це прекрасний урок стійкості, мужності і вири в безмежні можливості людини.