Твір на тему: «В усіх науках та мистецтвах плодом є вірна практика»


Рейтинг твору 3.29 на основі 7 голосів

Григорій Сковорода, філософ, мислитель та популяризатор української літератури, відомий своїми афоризмами. Слава про їхню влучність, самодостатність та віками перевірену правдивість розповзається по світу. Але не менш важливим є той факт, що їх можна трактувати по-різному, і кожен варіант пояснення буде не хибним, але особливим і пасуватиме до думок, ідей та звичок окремої людини, яка береться інтерпретувати слова українського байкаря.

Особисто я розумію вислів «В усіх науках та мистецтвах плодом є вірна практика» як такий, що пропагує працелюбність. Він робить наголос на тому, що застосування набутих знань у щоденному житті — це не спосіб досягнення мети, не метод і не шлях до неї. Він і є сама мета, самоціль у кожній сфері людської діяльності. Не має значення, яка область науки чи мистецтва близька Вам, це золоте правило діє усюди. Мені здається, що цими словами Григорій Сковорода хотів нам донести, що неважливо, фізик-ядерник Ви, філолог чи іконописець, Ваша робота має бути для Вас плодом. Саме плодом, не стеблом, не листком і не квіткою. Тобто не основою діяльності і не серединою, а її кінцем. Бо якщо Ви сприйматиме свою роботу, як плід, солодкий та соковитий, Ви вже від цього отримуватимете задоволення. Практика має бути не проміжним етапом, а завершальним, найголовнішим, найважливішим, тоді і вся Ваша робота буде якісною.

І в такому ключі із виразом Григорія Сковороди «В усіх науках та мистецтвах плодом є вірна практика» важко не погодитися. Чого буде коштувати результат Вашої діяльності, якщо все робилося без душі, без задоволення? З одного боку, мотивація грошима, славою, визнанням та популярністю теж дієва, але чи надовго її вистачить? Світова історія показала, що ні, ненадовго. На повагу заслуговує лише та робота, заради якої викладаються на двісті відсотків, яку роблять, як для себе.

З такого погляду до даного афоризму синонімічний вираз «Робота перестає бути роботою, коли приносить задоволення». Те відчуття завершеності, усвідомлення ідеальності та потрібності, яке сповнює людей, які займаються улюбленою справою — прекрасне. Вони сприймають щоденну практику, як «плід», тому стають найкращими майстрами своєї справи. І навіть якщо проти них найкращий учень найкращого у світі вчителя, чого він коштуватиме, якщо, працюючи, забуває, що він робить?

Отже, любіть своє мистецтво, плекайте свою науку, і Ви неодмінно станете успішними, адже задоволення від власної діяльності — це вже успіх. Григорій Савич Сковорода не може помилятися.