Твір на тему: «У праці, тільки в праці справжнє щастя»


Рейтинг твору 3.75 на основі 12 голосів

За теорією Чарльза Дарвіна, праця зробила з мавпи людину. Багато хто не погоджується з таким твердженням, заперечуючи ідею вченого. В основному противниками теорії Дарвіна є набожні люди, яким християнство чи інше віросповідання не дозволяє припускати, що вчений мав рацію. Так чи інакше, праця завжди відігравала провідну роль в життєвій діяльності людини. Фактично, це основний рід занять наших попередників до недавнього часу. Уже з розвитком технологій ручна праця поступово почала витіснятись механізмами, наділеними штучним інтелектом. Можливо, одного дня прогрес сягне того ступеню, коли людям взагалі не доведеться фізично працювати.

Література дає нам чимало прикладів того, що у праці полягає справжнє щастя людини. Зокрема, хорошим екземпляром, на основі якого можна дослідити її роль в житті людства, є психологічна новела Василя Стефаника «Камінний хрест». Це розповідь про селянина Івана Дідуха, який втілює в собі узагальнений образ українських емігрантів кінця 19 початку 20 століття, які виїжджали до Канади. Чоловік усе своє життя присвятив праці на найменш родючій ділянці — піщаному горбі, який йому залишили у спадок батьки. Незважаючи на те, що земля була занедбана, Іван Дідух з дня в день працював на ній так важко, що його зігнуло дугою і він отримав прізвисько Переламаний. Проте селянин палко любив свою ділянку, працю на ній закривши очі навіть на складність і важкість. Саме там, на неродючому піщаному горбі, Іван Дідух почував себе щасливим.

Про працю свого часу багато сказав великий український філософ Григорій Сковорода. Його байка «Бджола та Шершень» — це яскраве підтвердження того, що праця повинна бути не тільки корисна матеріально, але й збагачувати духовно. Так, Бджола рада працювати на благо людям, оскільки їй подобається сам процес роботи. Головним твердженням байки, яке було завуальовано автором є те, що у праці, до якої лежить душа, принесе щастя і спокій, дасть сенс існування і прокладе шлях у майбутнє без турбот.

Як на мене, основним завданням людини є саморозвиток. Кожен з нас наділений кількома особливими талантами та навиками, які потрібно просто відшукати в собі. А щоб їх віднайти, потрібно багато працювати, намагаючись опанувати різні галузі, щоб врешті знайти ту, свою, для якої був призначений. Прислів’я каже: «Десять книг можуть дати розуміння всього світу, але для того, аби віднайти ці десять книг, потрібно перечитати тисячі». Те ж саме стосується й праці: тільки постійно шукаючи себе, людина посягне премудрість світу.