Твір на тему: «У книги люди, наче бджоли в соти, знесли духовний чародійний мед»


Рейтинг твору 3.33 на основі 6 голосів

Люди часто думають, що художні твори не мають ніякого практичного значення. Але література є не лише мистецтвом, яке може розважити, відволікти від буденності чи подарувати насолоду. Книжки також несуть у собі досвід минулих поколінь, їхні погляди, духовну спадщину.

На мій погляд, нашому поколінню не вистачає розуміння духовності. Зараз молодь часто відкидає поняття моралі, нехтує базовими принципами людських відносин. Часто можна побачити підлітків, які грубіянять своїм батькам. Також такі молоді люди не навчилися поважати навіть один одного. Для них звичайними речами є зрада, обман, підступність. Іноді здається, що нічого вже не може допомогти таким особистостям. Але я в це не вірю. Я думаю, що звернутися потрібно саме до книжок.

У сюжетах художніх творів розкрито безліч типових персонажів. Деякі з них добрі, ласкаві, чемні. Їх хочеться наслідувати, було б гарно мати таких друзів. Але інші бувають зіпсованими, злими, розбещеними. Вони викликають відразу, таких людей у реальному житті зазвичай уникають. Але всі ці герої можуть нас чомусь навчити. Кожний письменник закладає у свій твір повчальний зміст. Так на прикладі негативних персонажів ми бачимо, як не варто себе поводити. Часто вони залишаються самотніми, без друзів, та нещасними в кінці твору. Позитивні ж персонажі подають нам гарний приклад того, якими рисами треба володіти, щоб вести правильний спосіб життя. Іноді доля нагороджує їх за їхнє добре серце та чисті помисли. Але навіть коли вони страждають, то все одно залишаються душевно чистими. Саме це і є головним. Так головна героїня повісті «Маруся» Григорія Квітки-Основ’яненка хоч і мала трагічну долю, але все ж змогла зберегти своє чисте і світле кохання, не стати черствою чи байдужою.

Отже, книжки можуть позитивно впливати на людське життя, а не бути лише розвагою. Герої художніх творів покликані стати для нас зразком того, як можна себе поводити і як не варто чинити. Долі персонажів мають навчити нас тому, які наслідки можуть мати певні дії. Сучасна молодь повинна звернути свою увагу на літературу. Адже саме так можна повернути втрачену духовність. Досвід поколінь має стати нам у пригоді в боротьбі за духовне очищення кожної душі. Саме на сторінках книжок можна знайти моральні орієнтири, які так потрібні в сучасному світі. Я вважаю слушним твердження, що книги подібні до бджолиних сот, у які люди знесли духовних чародійний мед.