Твір на тему: «У чому полягає небезпека цахесів для суспільства»


Рейтинг твору 4.02 на основі 106 голосів


Більшість сучасних людей — дуже приземлені особистості: вони турбуються лише за матеріальні блага, забуваючи при цьому, що в житті існують набагато важливіші речі. Духовні цінності все частіше відходять на другий план, звільняючи місце для корисливості, жадібності та байдужості. Люди стають все більш жорстокими й егоїстичними, дбають лише про своє благополуччя й плюють на проблеми інших, часом навіть близьких людей. Заради наживи вони здатні присвоїти результати чужої праці, зрадити друзів і переступити через людські страждання, такі люди не гребують будь-якими методами для досягнення своєї мети. Цахеси — це лицеміри, маленькі потвори, що вдало приховують за гарною оболонкою свою гидку натуру: мило усміхаючись, вони готують тобі ножа в спину.

«Як тільки служіння суспільству перестає бути головною справою громадян і вони надають перевагу служити йому своїми гаманцями, а не особисто, — держава вже близька до зруйнування», — говорив французький філософ Жан-Жак Руссо. У погоні за грошима люди витрачають всі свої душевні сили, тому, наживаючи багатство, залишаються з порожнечею замість душі. «Але за ширмою чванливості й цноти, за блиском розкоші й шиком суєти вам не втаїти власної гидоти й не сховать своєї пустоти», — писав Василь Симоненко.

На жаль, наш світ переповнений цахесами й філістерами. Такі собі «професори» януковичі керують державою, прийшовши до влади за допомогою зради, підкупу, брехні. Ляльки-маріонетки дриґають гнучкими ручками, а глядачі аплодують бездарним акторам, побоюючись втратити теплі місця. А яка влада, такий і народ, тому вкрасти шапку в перехожого в темному провулку, отримати золоту медаль за татові гроші, запросити на обід і підсипати отруту своєму конкурентові, хвалитися любов’ю до людей і водночас називати Геббельса талановитим сприймається, як належне.

Сьогоднішнє суспільство деградує. Міцний красень-юнак, зайнявши місце в переповненій електричці, затикає вуха «черепашками» і втуплює очі в яскравий екран смартфона, щоб «не побачити» літню жінку, яка стоїть біля нього. Цахеси тягнуть його в прірву. Як часто зараз можна зустріти на вулицях компанії гарно вбраних, яскраво розфарбованих, із сигаретами та енергетиками в руках дівчат з нульовим рівнем інтелекту. Їхній словниковий запас не дотягує навіть до тридцяти виразів славнозвісної Еллочки-людоїдки, а тим більше до трьохсот слів племені негрів «Мумбо-Юмбо». Книжки вони читають рідко. У них лише гарна оболонка. Вони залюбки будуть знімати відео на телефон, як однокласники знущаються з «білої ворони», а потім викладуть це в інтернет задля веселощів.

У філістерів немає майбутнього. Суспільство не може складатися лише з міщан без духовних потреб, йому конче необхідні розумні, добрі, здатні до співчуття люди.