Твір на тему: «Творчим кредо Василя Стефаника є його слова: «Буду світ свій різьбити, як камінь. Слово своє буду гострити на кремені моєї душі»


Рейтинг твору 4.18 на основі 17 голосів

Великий майстер малого жанру Василь Стефаник є одним із найбільш відомих і вшанованих письменників України. Його твори були перекладені багатьма мовами та торкнулися струн душі великої кількості народів. «Се правдивий артист із Божої ласки, яким уже нині можемо повеличатися перед світом», — казав про письменника Іван Франко.

Василь Стефаник походив із селянської родини, не цурався тяжкої праці та рано почав писати. Саме тяжке становище селянства було провідною темою його творів упродовж всієї літературної діяльності. Стефаник описує трагедію тогочасних людей, зубожіння села, тяжку працю та безвихідь. Найбільш гострою та викривною є його новела «Новина». Вона починається з розв’язки, де читач дізнається, що селянин утопив свою рідну доньку. Спочатку ми обурені поведінкою героя, але дізнавшись про становище цієї сім’ї, бачимо мотиви, які підштовхнули батька на цей жахливий вчинок. Новела справляє незабутнє враження на читача. Завдяки Стефанику ми можемо дізнатися про складне життя селян Західної України, стати ніби співучасником трагічних ситуацій, у яких знаходяться герої твору.

Новели цього автора вражають своєю гостротою та напруженістю, вони наче пронизують читача неймовірною силою та простотою. Коротко та лаконічно Стефаник змальовує свій світ, де немає жодного зайвого слова, жодної зайвої крапки. Їм ніби просто нікуди втиснутись, настільки сторінки творів цього новеліста наповнені емоціями та почуттями. Кожна буква, загострена на кремені душі письменника, прорізає товщу байдужості.

«Як коротко, сильно й страшно пише ця людина», — сказав про Василя Стефаника Максим Горький. Важко уявити скільки людського горя пропустив крізь себе цей видатний український новеліст, щоб написати такі вражаючі твори. Він різьбив свій світ і заточував гостре слово об свою душу, не жаліючи сил та часу. Саме завдяки цьому його неймовірні новели торкаються серця кожної людини, що вирішить поринути у творчість Василя Стефаника.