Твір на тему: «Свобода як невід'ємна складова людського життя»


Рейтинг твору 3.82 на основі 62 голосів

Серед головних благ, які ми маємо, багато людей дуже високо цінує саме свободу. Кожний прагне бути вільним, ні від кого не залежати, відповідати за свої вчинки тільки перед собою. Та чи саме це визначає свободу?

Люди по-різному розуміють значення слова «свобода». Для когось це, перш за все, фізична незалежність. Такі особистості вважають, що якщо ніхто не обмежує їхній особистий простір, то вони є вільними. Вони не люблять знаходитися під чиїмось контролем. Чужі вказівки змушують їх почувати себе позбавленими свободи. Також дуже поширеним є твердження про те, що гроші роблять людину вільною. Мовляв, якщо ти можеш самостійно себе забезпечувати, то ти маєш і свободу. Дуже часто так думають підлітки. Вони прагнуть якнайшвидше знайти роботу та здобути фінансову незалежність від батьків.

Менша кількість людей визначає свободу як психологічну характеристику. Для прихильників цієї ідеї неприпустимо залежати від чиєїсь думки. Вони досить прохолодно ставляться до чужих слів на свою адресу. Такі особистості завжди прагнуть підкреслити свою незалежність яскравим одягом чи незвичайною зачіскою.

Інші вважають себе вільними, якщо вони не мають шкідливих звичок. Адже алкоголь чи тютюнові вироби значно обмежують нашу свободу. Вони підкорюють людину собі, змушують поводити себе певним чином. Тому це твердження теж має право на існування.

Що таке свобода особисто для мене? Я вважаю, що свобода — це, насамперед, внутрішній стан людини. Це те, як ти себе почуваєш. Ніхто не може її обмежити, якщо вона є в тебе в душі. Я прагну бути вільним від стереотипів, нав’язаних поглядів, усіляких упереджень. Мені не хочеться самому собі обмежувати свободу поганими звичками, які могли б заволодіти моїм розумом. Також я погоджуюсь, що фізична свобода теж важлива. Але це не головне. Мені хочеться вірити, що навіть у в’язниці можна мати вільну душу. Адже внутрішню свободу здобути важче, ніж тілесну. Це справа не одного року. Деяким людям не вдається цього досягти навіть протягом усього життя.

Отже, людина не може жити без свободи. Але скільки людей, стільки і визначень цього слова. Те, що є свободою для одного, те є обмеженням волі для іншого. Це не означає, що хтось помиляється, а хтось, навпаки, має рацію. Просто кожний робить висновки на основі власних спостережень та досвіду. Але у будь-якому разі свобода — це та складова нашого життя, без якої ми не можемо обійтися.