Твір на тему: «Сучасна освіта очима молоді»


Рейтинг твору 4.02 на основі 57 голосів

У сучасній українскій освіті існує багато проблем, які хвилюють молодь і які потребують вирішення.

Перша з них — профільне навчання. Нині більшість учнів зацікавлена у повному вивченні самостійно обраних предметів. Тому сьогодні великою популярністю користуються ліцеї, гімназії, коледжі та технікуми, бо у більшості цих закладів навчання ведеться саме за профільними предметами. Та, на жаль, на практиці досить часто профілюючі нахили відрізняються суто декларативно. Навіть у профільних школах та ліцеях не все так гарно, як хотілося б. Бо немає законної можливості зовсім відійти від інварітивного шкільного плану, та й робочі тижні не гумові. Ось і доводиться вчителям заповнювати дорогоцінні години обов’язковими, але не завжди потрібними навчальними предметами.

Не менш нагальною проблемою є і зовнішнє тестування, яке деяким чином пов’язане з попередньою проблемою. Учні не проти самої ідеї зовнішнього тестування, більше їх непокоять чутки про теми робіт. Складно уявити, що буде, коли, незважаючи на нахили і здібності, усі будуть писати однакові тести, коли майбутній філолог буде виконувати роботу з алгебри, а майбутній математик — роботу з української мови. Якщо наша країна хоче вивести освіту на європейський рівень, не слід забувати, що у Європі на першому місці стоять інтереси людей.

Найважливішою для сучасних старшокласників є проблема вступу до вищих навчальних закладів, адже саме від успіху вступної компанії залежить усе їх майбутнє. З уст високопосадовців постійно лунають гасла про боротьбу з корупцією, але поки що усе залишається на своїх місцях і повірити у можливість прозорих і чесних вступних іспитів нелегко. Чого ж хочуть школярі та студенти? Все дуже просто: вони бажають справедливих змагань.

Звичайно, проблем у сучасній українській освіті немало. Це і підручники, рекомендовані Міністерством освіти, у яких ледь не на кожній сторінці можна знайти елементарні помилки, і сама система навчання у загальноосвітніх школах.

Проблеми сучасної освіти різні і їх багато. Та причина більшості з них, на мій погляд, криється в тому, що закони про освіту видають теоретики, які після закінчення школи ніколи більше не мали справи з викладачами та школярами. Але не слід забувати, що рівень знань залежить, перш за все, від нас самих, від наших бажань і прагнень.