Твір на тему: «Що важче: бути людиною чи комахою?» за новелою Франца Кафки «Перевтілення» (варіант 2)


Рейтинг твору 4.01 на основі 252 голосів


Кожен, кому випала можливість потримати у своїх руках новелу Франца Кафки «Перевтілення», ще дуже довго не може вийти зі стану шоку, розгубленості та відвертого здивування. Цей твір, на перший погляд, справляє не зовсім приємне враження, викликає певну відразу до подій та героїв твору. Можливо, саме на таку реакцію й розраховував автор, адже за таких умов читач ще довго не може забути прочитане, він починає подумки аналізувати, досліджувати і, врешті-решт, помічає у творі низку актуальних проблем, майстерно завуальованих письменником за прийомами фантастичного й ірреального, але проблем таких, які дійсно заслуговують на увагу всього людства. І я зацікавилась однією з таких, для свого міні-дослідження обрала питання-проблему: «Що важче: бути людиною чи комахою?».

Одного ранку, життя звичайної, середньостатистичної людини в єдиний момент перестає бути нормальним: Грегор Замза прокидається у своєму ліжку огидним, бридким жуком. Що ж могло цьому послугувати? Не може ж людина ні з того, ні з сього взяти й перетворитися на комаху? Та, мабуть, ні, — тут має бути щось глибше, серйозніше. А ви ніколи не задумувались про те, ким був Грегор до того жахливого ранку? Ось з цього й потрібно починати. Замза був хорошим сином і братом. Усе своє життя він присвячував батьківській сім’ї. Він мав заробляти, аби утримувати батька, матір і сестру, а тому обрав нелегку роботу комівояжера. Бідний юнак навіть не міг знайти собі друзів і кохану людину, бо весь час перебував у дорозі. Грегор мав високе почуття обов’язку перед своєю сім’єю, яке ніколи не дозволяло йому розслабитись, адже хворий, збанкрутілий батько, бідні, нещасні мати й сестра завжди були поруч і нагадували про те, що він єдиний, хто здатний заробляти гроші й утримувати рідних. Не кожен з нас пожертвував би своїм особистим життям задля щастя близьких. Та цей хлопець зміг, він показав, що означає для нього бути справжньою людиною. Але ж цей ранок! Чому така високоморальна людина перетворилась на жахливу комаху? Цілком можливо, що вас не влаштує моя відповідь, але, я вважаю, що Грегор Замза був перетворений на комаху задля того, щоб він відпочив. Так, ви не помиляєтесь, саме відпочив. Відпочив від свого скаженого ритму життя, від невдячної родини, від людських страждань. Кафка дає читачу зрозуміти, що Грегор не зможе досягти нічого більше у своєму житті, він ніколи не зможе знайти хоча б годинку для себе, для своїх думок, не зможе жити, як повноцінна людина, бо завжди залишатиметься лише засобом заробітку грошей для родини. Письменник розплющує юнакові очі, показує, у якому невдячному світі той живе. Саме будучи комахою, Замза з’ясовує, що його батько не такий вже бідний і хворий, а мати і сестра не такі непрактичні й ні на що неспроможні, адже й без нього вони змогли заробити грошей, влаштуватися на роботу. Опинившись у такому неприємному становищі, молодий чоловік розуміє, що до нього ставились, як до комахи, ще задовго до тілесного перевтілення. Тому, зрештою, примирюється зі своєю долею й доживає відведений собі вік без зайвих турбот і переживань.

Отже, звичайно, бути людину значно важче, аніж бути нікому не потрібною комахою, адже в реальному житті навіть найкраща, найдосконаліша людина може потерпати від несправедливості й байдужості цього світу, у той час, коли комаха має змогу просто існувати, не згадуючи про жодні біди й важливі проблеми.