Твір на тему: «Що б було, якщо б не було конкуренції»


Рейтинг твору 4.3 на основі 10 голосів

Однією з найбільш характерних рис сучасних ринкових відносин є наявність конкурентного середовища. Конкуренція являє собою відкрите та прозоре суперництво, боротьбу за представлення більш вигідних умов, і, відповідно, і за кращі результати діяльності у різних сферах життя суспільства.

Понад сімдесят років існування Радянського Союзу конкуренція розглядалася лише як явище, притаманне капіталістичному суспільству й абсолютно чуже соціалістичній системі. Конкуренція не просто згадувалася в негативному ключі, а й у корені придушувалася контролюючими та правоохоронними органами.

Після того, як влада партійного апарату була ліквідована, соціалістичні методи змагання зникли самі собою, а їх місце зайняла спочатку не зовсім «здорова» конкуренція, яка отримала цивілізовану форму лише через декілька років після того. Поступово склалися умови, сприятливі для конкуренції у ринковому і товарному відношеннях. Держава, зі свого боку, стала заохочувати конкурентну боротьбу та по мірі сил регулювати її в різних суспільних напрямках. Найбільш важливо, щоб конкуренція будувалася на прагненні підвищення прибутку через задоволення людських інтересів і досягнення кращих результатів господарської, промислової та іншої діяльності. Лише в таких умовах конкуренція буде грати роль рушійного фактору розвитку та вдосконалення виробництва, розширення асортименту, поліпшення якості товарів і впровадження найсучасніших науково-технічних досягнень.

Слід сказати, що не менш важлива наявність конкуренції і в суспільних відносинах. Адже саме конкуренція вимагає кожного з нас отримувати більш якісні знання, виховувати в собі найкращі моральні якості, прагнути до звершень та різноманітних досягнень. І це цілком природньо, адже в іншому випадку людина не стане особистістю у повному сенсі цього слова, вона проживе своє життя непомітно, не приносячи користь іншим і не прагнучи цього робити.

Конкуренція є важливим стимулом у житті кожної людини, вона примушує встановлювати спортивні і трудові рекорди, робити наукові відкриття, вивчати важкодоступні землі, робити багато іншого, не менш видатного і корисного. Я вважаю, що якби не існувало конкуренції, людство просто б не розвивалося і залишалося на найнижчому щаблі еволюції.