Твір на тему: «Шляхетність — це бажання робити добро»


Рейтинг твору 4.05 на основі 153 голосів

Усі ми колись чули про славних лицарів Середньовіччя: про їхні подвиги, розум, дотепність, про їхню невід’ємну другу половинку: даму серця. Чи виникає у вас хоча б якась асоціація зі словом «лицар»? Мабуть, більшості, і мені в тому числі, на думку спало єдине слово, яке повністю може охарактеризувати середньовічного героя: це слово «шляхетність». Та, здається, у наш час немає жодного справжнього лицаря, а саме визначення «шляхетність» залишається досі популярним і актуальним. Та чи знаємо ми про цей термін хоч щось, окрім банальної асоціації? Тому далі трохи про це.

По-перше, слово «шляхетність» у більшості випадків має для кожної особи своє окреме, суб’єктивне значення. Але словник тлумачить цей термін так: сукупність особистісних якостей, до складу яких входять: висока моральність, самовідданість і чесність. Тож, зрозуміло, що людина наділена такими характеристиками вже просто автоматично запрограмована на добро.

По-друге, шляхетність — це постійний стан людської душі, який не можна змінити, відкоригувати. Особа, якій притаманна ця риса характеру, якщо можна так сказати, самодостатня, відверта, впевнена, незалежна. Тому вона здатна на подвиги та дії, які можуть бути засуджені соціумом. У цьому й плюс шляхетної людини: вона не соромиться відверто демонструвати свої почуття й погляди, при цьому завжди робить це без шкоди для інших. А це — великий талант!

По-третє, шляхетність — це внутрішня культура, ось це людське виховання. Чи будете ви вважати шляхетним того, хто дозволив собі принизити друга, образити близьку людину чи дати волю своїм негативним почуттям з метою погіршити комусь настрій або просто роздратувати? Звичайно, ні. Тому і бути по-справжньому шляхетним важко, цю рису потрібно виховувати роками, але ніколи й нічого не буває дарма. Таких людей поважають і люблять, їм довіряють і їх наслідують. Одночасно це велика відповідальність, і справжній дар, адже саме ці представники сучасного соціуму можуть змінити наше життя в кращий бік, збільшити його рівень при цьому, не маючи власних корисливих інтересів.

Підбиваючи підсумки, можна твердо сказати, що шляхетність — це бажання робити добро. Це саме та риса, яка личить усім і кожному. Тож намагаймося виховувати себе правильно, обирати достойні життєві цілі і цінності та робити результативні висновки.