Твір на тему: «Щастя — це улюблена професія»


Рейтинг твору 3.8 на основі 5 голосів


Щодня ми робимо безліч виборів. Одним із найважливіших є вибір майбутньої професії. Дуже часто це спричиняє багато труднощів для молодої людини. Але є один принцип, яким треба керуватися, коли приймаєш таке визначне рішення.

Ніхто не стане заперечувати, що улюблена справа має приносити щастя. Але все ж деякі можуть сказати, що працювати можна заради грошей чи визнання. Деякі люди вважають, що щастя саме в цьому. Але я впевнений, що надто довго на такій роботі протриматися не можна. Адже рано чи пізно гроші перестають приносити задоволення. Їх стає занадто багато, тому їхня цінність значно падає. Постійно працювати заради слави також безглуздо. Адже коли досягнеш цієї мети, робота припинить захоплювати тебе. Саме тому я вважаю, що займатися треба лише тим, що тобі справді подобається.

Принагідно було б згадати ідею спорідненої праці, яку обґрунтовував Григорій Сковорода. Шершень не міг зрозуміти, чому Бджола так щаслива працювати, хоча навіть плоди її праці їй не дістаються. Насправді ж головне те, що вона отримує задоволення від самого процесу. Вона рада приносити користь іншим, тим самим приносячи душевну користь собі.

Також я б хотів привести приклад із життя мого знайомого. Він старший за мене, тому вже давно закінчив школу та пройшов стадію вибору професії. Хлопець мріяв про багатство, про захоплюючу кар’єру, яка принесе йому багато грошей. Тому обрав він популярну на той час професію програміста. Уже на першому курсі він зрозумів, що цей рід занять не приносить йому радості. Студент навчився непогано розбиратися в обраній справі, але йому не вдалося її полюбити. Зараз він заробляє багато грошей, але це не приносить йому щастя. Чоловік мріє стати геодезистом, але змінити своє життя вже не так просто. Тому він вимушений постійно розплачуватися за одну помилку, за неправильно розставлені пріоритети.

Це все доводить той факт, що обираючи професію, треба обирати те, чим би ти хотів займатися, якби тобі нічого не платили. Треба намагатися отримувати задоволення від самої роботи, а не від її результату. Адже результат це лише кінцева стадія, яка триває набагато менше, ніж сам процес. І радість від отриманого наслідку набагато швидше зникає, ніж та радість, що приходить під час роботи.

Отже, важливо не дати збити себе з вірного шляху таким примарним утіхам як гроші, слава, визнання. Необхідно відразу зрозуміти, що тобі подобається найбільше, і рухатися в цьому напрямку. Адже щасливий той, хто здобув улюблену професію.