Твір на тему: «Роман «Тигролови» Івана Багряного як український бестселер»


Рейтинг твору 3.87 на основі 225 голосів

Чимало талановитих українських письменників жили й працювали в жорстоких умовах радянського терору. Одним із таких митців, життя яких було сповнене поневірянь і перешкод, був Іван Багряний — поет, прозаїк, публіцист. Частину свого життя Іван Багряний провів у засланні, далеко від Батьківщини, де його творчість піддавалася невиправданій критиці. Але час, проведений на Далекому Сході, збагатив письменника життєвим досвідом, тож багато його творів містять автобіографічні мотиви.

Особливе враження справив на мене пригодницький роман Івана Багряного «Тигролови». Я вважаю, що цей твір недарма включено до навчальної програми з української літератури, адже він є надзвичайно повчальним для людей будь-якого віку. Автор порушує у творі ряд важливих проблем, одні з яких є вічними (кохання та стосунки між людьми, добро і зло, людина й суспільство), а інші були притаманні саме його епосі. Серед останніх проблем можна назвати панування тоталітаризму на території Радянського Союзу, знецінення особистості й людських почуттів, жорстокі та підступні методи роботи каральних органів. Іван Багряний сміливо викриває російський великодержавний шовінізм, засуджує дії радянської влади на українській землі та за її межами. Цій меті послуговує й система персонажів твору, і продуманий сюжет, й авторські відступи, у яких Іван Багряний висловлює власну думку щодо нещасть рідної землі. Усі ці фактори зумовили те, що роман став українським і світовим бестселером, був перекладений багатьма мовами й досі користується шаленою популярністю серед читачів.

Головним героєм твору є молодий парубок-українець, на ім’я Григорій Многогрішний, який любив свою Батьківщину й за це отримує покарання від радянських спецслужб. Також ми дізнаємося, що Григорій є предком гетьмана Лівобережної України Дем’яна Многогрішного, якому довелося стати першим каторжанином Сибіру. Не випадково така ж важка доля випала й нашому герою, проте його сила волі, цілеспрямованість у боротьбі за власне життя, сміливість і почуття справедливості не дозволили парубку загинути в концтаборах, поринувши в безвість. За тисячі кілометрів від України Григорій знаходить добрих людей, що стали йому рідними. Родина Сірків, які є українцями за походженням, уже багато років поспіль проживає в суворій тайзі, але зберігає й цінує українські звичаї і традиції. Саме тут герой зустрічає своє кохання; саме тут має статися вирішальний двобій між Григорієм і його головним ворогом, майором НКВС Медвином. На мою думку, це не лише двобій протилежних особистостей, це двобій різних ідеологій, запекла битва, в якій все ж таки перемагає добро й справедливість. Роман має щасливу кінцівку: закохані Григорій і Наталка, дочка Сірків, вирушають в омріяну Україну. Звичайно, попереду їх чекає чимало небезпек, але сміливі завжди мають щастя.

Роман «Тигролови» — це твір, який варто прочитати кожному. На його сторінках ми можемо прочитати історію нашої нації і її боротьби за кращу долю, в якій загинуло багато синів українського народу. Проте цей твір вселяє оптимізм і віру в щасливе майбутнє, де кожна людина буде вільною.