Твір на тему: «Роль багатства та грошей у творчості та нашому житті» за повістю Оноре де Бальзака «Гобсек»


Рейтинг твору 3.88 на основі 826 голосів

Народна мудрість говорить: «Життя прожити — не поле перейти». А прожити його так, щоб залишити після себе слід, щоб тебе ще довго пам’ятали, значно важче. Життя — це безцінний дар Всевишнього, і як ми приймемо цей подарунок, по якому шляху підемо, залежить виключно від нас. Як свого часу сказав відомий письменник Бернард Шоу, «Хочеш у пекло — пливи за течією, хочеш у рай — греби». Отже, кожна людина, яка хоче досягнути у своєму житті якоїсь мети, повинна виховувати в собі рішучість та завзятість, творити добро і бути гідною у світі, в якому зараз панує хаос, в якому знецінені моральні та духовні норми, де влада грошей панує душами людей. Але головне у житті не те, що ми маємо, а те, що можемо дати іншим.

Кожен з нас залежить від грошей і щодня має з ними справу. Гроші визначають не тільки статок родини чи заможність підприємства, а й могутність держави. І якщо хтось запитає, що таке гроші, то, напевно, викличе здивування. адже й маленькій дитині добре відомо, що гроші — це невеличкі папірці або монетки, за які, залежно від їх кількості, можна купити майже усе. Але проблема полягає в цьому «майже»: за гроші не купиш здоров’я, повагу оточуючих, щастя і кохання. А якщо замислитися, то існує ще багато речей, які не продаються і не купуються.

Здавна так повелося, що людина не може бути щасливою у всьому. Той, хто має велике багатство, зазвичай не має душевного спокою або здоров’я, і навпаки. Важко сказати, що ж краще: бути багатим, але нещасним, чи не мати грошей і бути щасливим. Але достатньо придивитися до людей, що нас оточують у повсякденному житті, і можна помітити, як багатство та гроші впливають на формування характеру людини. Ця проблема була актуальною у всі часи, тому тут дуже доречними можуть стати слова В. Шамши: «Жити без грошей можна. А ось прожити?»

Українська і світова художня література подає нам багато прикладів, як фанатичне прагнення до слави, речей, землі, грошей або золота приводила людей до розчарувань, морального занепаду і життєвих трагедій. І хоча сучасний світ дуже змінився, але головні загальнолюдські цінності — мудрість, порядність, чесна праця — залишилися недоторканними. Залишилося і прагнення людей до забезпеченого життя, до збагачення.

Щоб це прагнення не призвело до сумних наслідків, слід згадати неперевершену повість Оноре де Бальзака «Гобсек». Головний герой цього твору понад усе ставив гроші і був впевнений, що вони мають безмежну владу над людьми. Але виявляється, що це зовсім не так. Людина небайдужа завжди знайде можливість використати те, що вона має, на добрі справи, а багатство в руках жадібної та егоїстичної людини може стати справжнім лихом, про що і свідчить історія старого скнари та інших героїв повісті «Гобсек».