Твір на тему: «Пригоди думки» в оповіданні Едгара По «Золотий жук»


Рейтинг твору 4.09 на основі 109 голосів


Де цей край,
Край золотий Ельдорадо?

Едгар Алан По

З самого початку оповідання Едгара По «Золотий жук» з’являється його головний герой на ім’я Легран, який був інтелігентною, освіченою, розумною людиною.. Він добре знав історію, математику, фізику та інші науки. Легран походив зі старовинного гугенотського роду. Колись він був багатою людиною, але негаразди довели його майже до зубожіння. Щоб уникнути принижень, герой покинув свою батьківщину і оселився у штаті Південна Кароліна на Саллівеновому острові.

Мешканці острова вважали нового поселенця диваком. Легран ловив рибу, полював або просто ходив берегом океану і шукав різних комах. Одного разу його друг, який у творі виступає автором оповіді, почув від Леграна про те, що той знайшов досі невідомого науці жука. Спочатку настрій у вченого був урочистий, але дуже швидко Легран замкнувся в собі: «Так, він трохи заспокоївся, хоча попередня жвавість до нього так і не повернулася. Проте Легран уже не стільки хнюпився, як просто блукав десь думкою». Що ж це були за думки, що за блукання, що за пригоди?

«Золотим жуком» в оповіданні стала цікава знахідка Леграна, яку той виявив у старому човні на березі океану. То був старовинний пергамент з тайнописом, на якому відомий піратський капітан Кід вказав, де заховав свої скарби. Розгадати цей тайнопис було дуже непросто. Леграну довелося ретельно вивчити пергамент і мобілізувати усі свої знання з математики, фізики та хімії, йому навіть довелося використати теорію ймовірності. Але Леграну все ж таки вдалося дешифрувати загадковий текст і знайти ключ до загадки. Це стало можливим завдяки логічному мисленню, аналітичним здібностям і винятковому складу розуму героя оповідання.

Леграну довелося багато попрацювати: ретельно очистити пергамент, обережно його нагріти і відновити не тільки текст, а й малюнок. Потім йому довелося встановити точний перебіг подій та їхній зв’язок, підраховувати кількість знаків у тайнописі і виділити потрібне. Він робив це до тих пір, поки не з’явився довгоочікуваний таємничий напис. Після цього загадка ще залишалася такою ж складною і для її вирішення треба було багато знань та сил. Але й тут Леграну вдалося відшукати зміст і винагородити свою працю знахідкою безцінних скарбів капітана Кіда.

Оповідання «Золотий жук» Едгара По, про якого Юрій Яновський казав, що «в ньому великий математик був поетом, а великий поет математиком» — це своєрідний гімн всемогутності людського розуму, і з цим неможливо не погодитися.