Твір на тему: «Проблеми сучасної родини»


Рейтинг твору 3.75 на основі 16 голосів

Сім’я споконвіків була однією з найбільших цінностей людини. Це не дивно: ніщо не тішить нас так, як тепло домашнього вогнища, тихий затишок рідної домівки та перебування поряд з дорогими серцю й душі особами. Проте далеко не в кожній родині панує ідилія. Скоріше навпаки: не існує сім’ї, де ідилія була б абсолютною. Якщо здається, що перед вами саме така родина, то це або акторська гра, або відтворення літературного твору.

Щодня кожна сім’я стикається з типовими побутовими конфліктами, перелічити які просто нереально. Але усі ці проблеми здаються мізерними, якщо в родині існує взаєморозуміння та взаємоповага. Якщо ж члени сім’ї погано ладнають одне з одним, то вони здатні перетворити життя одне одного на пекло, спотворюючи муху в слона.

Проте якщо заглибитись у стосунки сучасної сім’ї, проблеми на матеріальній основі — це дрібниця, яку легко подолати. Найбільшим жахом для родин 21 століття є байдужість. Технічний прогрес дав змогу зайняти увесь вільний час у пошуку інформації в мережі Інтернет, реальне спілкування витіснилось спілкуванням віртуальним. Там, де раніше батьки та діти могли обговорити проблеми, які їх хвилюють, тепер стоїть бетонна стіна, ім’я якій — відчуженість.

Іншою катастрофою сучасної родини є те, що людство загалом поставило матеріальні цінності вище духовних. Не обійшло це й сімей. Конфлікт може зародитись на тій підставі, на якій він був просто неможливий всього-на-всього 10 років тому.

Отримавши доступ до необмеженої кількості інформації, молоді люди можуть отримувати знання самостійно. І це факт, який дуже важко зрозуміти старшому поколінню. Дорослі люди звикли, що вони повинні передати свої знання і досвід потомкам. У наш час потреба в цьому відпала. Відповідно виникає непорозуміння поколінь: старший контингент не хоче погодитись, що молоді більше не потрібні їхні знання, а молодь, яка й справді більше не потребує цих знань, не хоче прислухатись до того, про що їм говорять дорослі.

Серед інших проблем сучасної родини є й ті, які були актуальними і десять, і сто років тому. В залежності від соціального рівня забезпечення, у багатьох країнах різний кількісний відсоток малозабезпечених сімей. Проте існує немало родин, де низький рівень життя змушує главу сім’ї опустити руки й прийнятись за алкоголізм, а то й впасти у наркозалежність. За таких умов діти, підростаючи, ненавидять весь світ і себе, хвороби, які вражають потомство і втрачений сенс буття.

Сучасні родини мають над чим працювати. І ця праця обов’язково буде виправданою. Українська приказка мовить: «Без сім’ї нема щастя на землі». І у цьому полягає істина.