Твір на тему: «Патріотизм «Слова о полку Ігоревім» за поемою невідомого автора «Слово о полку Ігоревім»


Рейтинг твору 3.88 на основі 43 голосів

Українська література багата на справжні витвори мистецтва. Одним із них є героїчна поема невідомого автора «Слово о полку Ігоревім».

Події, що описуються в поемі, належать до часів феодальної роздробленості Київської Русі. У той період кожен з удільних князів діяв окремо і лише у власних інтересах, не рахуючись з іншими князями та реальними потребами держави. Новгород-сіверський князь Ігор також вирішив задовольнити власні амбіції. Керуючись бажанням здобути славу, він задумав похід проти половців. «Хочу-бо, — сказав, — списа приломити кінець поля Половецького; з вами, русичі, хочу голову свою положити або напитися шоломом з Дону!» Ніщо не могло зупинити його. Ігор проігнорував сонячне затемнення, що пророчило йому невдачу. Він вирішив будь-якою ціною здійснити свої наміри. Ігор і його дружина хоробро билися за свою Батьківщину, але врешті-решт похід необачного князя закінчився нищівною поразкою.

«Слово о полку Ігоревім» має глибокий патріотичний зміст. Чи є князь Ігор справжнім патріотом? На це досить складно дати однозначну відповідь. Адже він любить свою країну, але не може зрозуміти, що лише спільними зусиллями можна її врятувати. Це з болем описує автор поеми. Він розуміє, що єднання князів необхідне для забезпечення майбутнього Руської землі. На мою думку, саме це і є справжнім патріотизмом. Не можна любити Батьківщину, але діяти лише під впливом власного егоїзму. Недалекоглядність Ігоря призвела до поразки. Багато воїнів не повернулися додому, їх дружини стали вдовами, а діти — сиротами. Половці, перемігши військо князя, кинулися розоряти Русь. Це стало ударом для руського народу. Адже Руська земля — це, насамперед, люди, що її населяють. Ігор зовсім не дбав про їх добробут, адже був засліплений власним честолюбством.

З неабиякою любов’ю автор описує рідну землю. Він оспівує красу її природи, повноводність річок, безкрайність полів. Все те, що можна знищити лише одним невдалим кроком зарозумілого князя.

Отже, «Слово о полку Ігоревім» являється патріотичним твором. Його автор закликає князів об’єднатися і боротися проти ворогів разом. Адже він розуміє, що кожного князя окремо здолати набагато легше, ніж їх міцний союз. Лише об’єднавшись, можна гідно захищати свою країну, що і є справжнім патріотизмом. Адже мало любити свою Батьківщину. Щоб бути справжнім патріотом, необхідно робити все, щоб її народ був щасливим, а вороги навіть не перетинали її кордони.