Твір на тему: «Особливості творчості шістдесятників»


Рейтинг твору 3.62 на основі 78 голосів


Що таке патріотизм? Це велика любов до своєї країни, повага до її традицій та звичаїв. Упродовж віків письменники й поети зверталися до теми патріотизму, намагалися її розкрити у власних творах. Образ України є невід’ємним елементом їхньої творчості. Я вважаю, що, мабуть, це одна з основних речей, яка робить їх особливими.

Творче молоде угрупування шістдесятих років минулого століття надавало великого значення утвердженню національно-патріотичної ідеї. Вони неодноразово зверталися до українських традицій. Василь Симоненко, Ліна Костенко, Іван Драч, Василь Стус — усі вони є поетами-шістдесятниками. Теми їхніх поезій допомагали українцям краще розуміти історію своєї країни, становище нації та людини.

Одним з найвідоміших представників шістдесятництва був Василь Симоненко. Це була дуже освічена людина, яка знала історію, цікавилася літературою давніх часів. «Щось у мене було від діда Шевченка і від прадіда Сковороди — так відомий літератор говорив про себе. Поезія Симоненка «Лебеді материнства» не оминає образу України. Провідний мотив — це любов до матері та Батьківщини. Автор порушує проблему вибору людину та навчає свого читача любити рідну землю. Симоненко пише: «Можеш вибрать друзів та дружину», «можна вибрать друга і по духу брата», але пропонує звернути увагу на інше: «Вибрати не можна тільки Батьківщину», «та не можна рідну матір вибирати». В останніх рядках ми розуміємо, що Симоненко по-справжньому цінує свою матір і Батьківщину. Ці два образи є для нього рівноцінними. У народі матір завжди ототожнювалася з рідною землею. Вибір іншої неньки завжди осуджувався, тому що приводив до самознищення нації. Для того, щоб підсилити власну думку автор використовує епіфору. Він двічі повторює рядки, де говорить, що «вибрати не можна тільки Батьківщину». Це ще раз підтверджує те, що рідна земля посідає вагоме місце у його творчості.

Отже, у моєму сприйнятті шістдесятники постають справжніми патріотами, адже образ України є провідним у їхніх творах. Поети звертаються до українських традицій, користуються досвідом минулого століття. Історична доля й становище української нації — це ті теми, які є цікавими не тільки для шістдесятників, але й для сучасних молодих письменників.