Твір на тему: «Опис Ровени» за романом Вальтера Скотта «Айвенго»


Рейтинг твору 4.06 на основі 122 голосів


Всесвітньо відомий британський письменник Вальтер Скотт у своїх творах зазвичай надає перевагу чоловічим образам, але в пригодницькому романі «Айвенго» можна прослідкувати цікаву деталь: жіночі образи, за великим рахунком, домінують, вони надають твору спеціальну родзинку, без якої «Айвенго» був би нудним та нецікавим.

Серед позитивних героїв роману можна одразу виділити красиву, розумну сиротину — Ровену. Ще в дитинстві вона втратила батьків, і відтоді її опікою займався Седрик Ротервудський — батько Айвенго. Опікун покладав на Ровену великі сподівання щодо відновлення влади саксів в Англії й тому дуже добре опікувався дівчиною: ні в чому їй не відмовляв, завжди був чемним до неї, ставився до Ровени, як до доньки, навіть вигнав з дому свого сина та позбавив його спадку після того, як дізнався, що Ровена та Айвенго закохалися одне в одного, адже хотів одружити її на нащадкові князівського роду Альтестанові.

«… У душі Ровени горить чистий вогонь святості й шляхетності», - написав Олександр Сергійович Пушкін, коли прочитав роман «Айвенго». Леді Ровена, окрім того, що була дуже красивою, мала ще й почуття власної гідності, знала, як треба поводити себе в товаристві, була надзвичайно доброю та ніколи не кидала своїх друзів у біді (про це свідчить її поведінка в нормандському полоні).

Доброту Ровени можна прослідкувати в рядках, коли лісові розбійники допомогли дівчині вибратися з неволі: «Хто з вас буде голодний, пам’ятайте, що у леді Ровени є чим нагодувати вас, для спраглих у неї досить вина й пива. А якби нормани витіснили вас із тутешніх місць, знайте, що у Ровени є свої лісові угіддя, де її рятівники можуть бродити, скільки їм заманеться, і жоден сторож не посміє питати, чия стріла вразила оленя».

Я хотів би, щоб таких людей, як головна героїня твору, було побільше в сучасному світі, адже ця дівчина ніколи не зрадить, вона шляхетна та благородна не тільки по крові, а й по серцю. Саме її образ допомагає якомога краще зрозуміти про яку історичну епоху йдеться в романі.

Не зважаючи на тяжкі випробування, що випали на долю Ровени, їй все-таки вдалося залишитися шляхетною й доброю та облагородити той жорстокий світ.