Твір на тему: «Огляд творчості Григора Тютюнника»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Григір Михайлович Тютюнник народився в українській селянській сім’ї 5 грудня 1931 року. За часи дитинства йому довелося пережити і тяжкі роки Голодомору 1933 року, і криваві репресії сталінського режиму 1937 року. Батька майбутнього письменника заарештували за політичними мотивами і пустили по етапах далекого Сибіру, матір вийшла заміж за іншого і зовсім не піклувалася про долю свого сина. Григір став сиротою при живих батьках, і його вихованням стала займатися родина його батька.

Перша проба пера майбутнім письменником відбулася у 1961 році, коли Григір Тютюнник написав новелу «В сумерки». Перший твір талановитого митця був написаний російською мовою. Після закінчення Харківського університету ім. Каразіна у 1962 році майбутній письменник йде працювати у редакцію газети «Літературна Україна» і в тій же газеті починає публікуватися. Першими його творами, опублікованими в періодичних виданнях, стали новели «На згарищі» і «Місячні ночі», а також оповідання «Дивак».

Згодом Григір Тютюнник зацікавлюється кінематографом. Він влаштовується працювати у сценарному відділі Київської кіностудії ім. О. Довженка. У цей період Г. Тютюнник рецензує фільми та твори своїх колег-драматургів, а також пише власні літературні сценарії.

За своє життя Григір Тютюнник переклав українською мовою багато творів зарубіжних письменників, особливу увагу він приділяв творам російських митців. У 1978 році у видавництві «Молодь» великим тиражем була надрукована збірка перекладених українською кіноповістей та оповідань В. Шукшина під назвою «Калина красна», потім друкувалися переклади «Серце Данко» М. Горького та інших його творів, а також переклади творів інших відомих письменників.

У 1967 році журнал «Дружба народів» відзначив оповідання письменника як кращі публікації художніх прозових творів. У 1968 році за оповідання «Деревій» Григір Тютюнник отримав першу премію від «Літературної газети». А за свої книги «Вогник далеко в степу» і «Климко» письменникові призначили Республіканську літературну премію ім. Лесі Українки. Останню свою нагороду талановитий український письменник Григір Тютюнник отримав вже після своєї смерті. У 1989 році його творчість була відзначена Державною літературною премією ім. Т. Г. Шевченка.