Твір на тему: «Образ жінки» у творі Юрія Яновського «Шаланда в морі»


Рейтинг твору 4.67 на основі 3 голосів

Ще наші давні предки вважали, що матері є берегинями роду людського, що саме їм належить честь оберігати домашнє вогнище. Чудове підтвердження до вищесказаних слів можна знайти в українській історії. Трипільці, які, як відомо, жили задовго до нашої ери, поклонялись багатьом богам. Проте головним божеством була богиня родючості Мокош. Глиняні фігурки її зображень не раз і не двічі було знайдено на місцях трипільських поселень. Основним завданням жінок було продовження роду, приведення в світ потомків, які мали стати майбутнім сім’ї.

Час пливе невпинно. Змінюється побут людей, їх поведінка, пріоритети та цінності. Проте не змінилась роль жінки — як у реальному житті, так і у творі Юрія Яновського «Шаланда в морі». Стара Половчиха виступає тут відразу в декількох образах.

По-перше, ця жінка — дбайлива матір, серце якої щемить за домашнім затишком. Вона не спить ночами, чекаючи, що її сини, які хоч і воюють під різними знаменами, повернуться додому живими. Жінка щиро вірить, що їх славний рід ще збереться за одним столом, і все буде, як колись. Вона досі сподівається, що молодші Половці живі та неушкоджені, що вони от-от укладуть мир і постануть на рідному порозі.

Як ми можемо бачити, автор майстерно відтворив образ жінки, яка сподівається на світле майбутнє своєї сім’ї. Юрій Яновський змусив читача поспівчувати матері, яка живе в невідомості про своїх синів, яка не знає, що вони не просто померли, а були вбиті рідними людьми.

По-друге, стара Половчиха виступає вірною дружиною. Вона завжди здатна підставити своє плече чоловіку, якого щиро любить і поважає. Роки, прожиті разом, дають їй наснагу та силу. Можливо, саме мужність та свята віра жінки врятували старшого Половця від смерті. Вона єдина залишилась на березі тоді, коли інші люди опустили руки та прирекли Мусія до смерті. Її молитви були почуті Богом, і старому Половцю вдалось вижити.

У цій сцені автор зобразив жінку мужньою, сміливою та незламною. Її віра та внутрішня сила дивують і захоплюють читача.

Цикл новели у романі Юрія Яновського «Вершники» ніколи не втратить своєї актуальності. Тут відтворено не тільки точні історичні події, а й точні людські почуття і емоції. Кожен розділ передає окремий дух та переживання, окремих особистостей та людей в цілому. Новела «Шаланда в морі» розкриває роль жінки у тогочасному суспільстві, роль матері у тогочасній сім’ї, роль дружини у тогочасній подружній парі. Читачу залишається тільки захоплюватись тими рисами, які втілено в образі старої Половчихи. Безумовно, Юрій Яновський — майстер слова та пера.