Твір на тему: «Немає нічого страшнішого, ніж самотність серед людей» за новелою Франца Кафки «Перевтілення»


Рейтинг твору 3.83 на основі 95 голосів

Новелу «Перетворення» Ф. Кафка написав у 1924 році. Про цей твір письменник казав своїм друзям, що це «виключно нудотна» історія. Але минуло багато часу, і зараз можна з впевненістю сказати, що автор новели помилявся.

Сюжет новели «Перетворення» досить дивний. Головний герой твору – дрібний чиновник Грегор Замза. Одного ранку він прокидається і виявляє, що перетворився на «страшну комаху». Він бачить, як його «численні, убого тонкі в порівнянні з іншим тілом ніжки безпорадно копошаться у нього перед очима». Грегор вирішує, що це жахливе перевтілення сталося через його напружену роботу, пов’язану з численними роз’їздами. Звичайно, що підвестися і піти на роботу, яку він жодного разу не пропускав, Замза вже не зміг.

Виявилося, що у Грегора зник навіть голос, а замість нього з горла виривався якийсь огидний писк. Стурбовані першою у житті хворобою сина батьки ще не знали про те, що трапилося. Додому до Замзи приїхав навіть його начальник, дуже здивований тим, що Грегор не з’явився на роботу. Замза не відкривав нікому двері і намагався щось сказати, але з кімнати лунав лише слабкий писк, якого ніхто не розумів.

Проходить деякий час, і рідні дізнаються про те, що Грегор перетворився на огидну комаху. Обговоривши і зваживши ситуацію, спочатку вони вирішують прибрати з кімнати усе, що тепер йому не потрібно. Грегор, як міг, чіплявся за кожен предмет, який пов’язував його з минулим життям, але рідня була невблаганна. Страшніше усього було те, що ані батьки, ані рідна сестра, які жили за рахунок Грегора, не виражали ніякого співчуття і навіть не намагалися зрозуміти, що ж трапилося. Вони перестали годувати потворну істоту, а потім вирішили і зовсім позбавитися Грегора. Для цього його назавжди зачинили у порожній кімнаті: «Незважаючи на свій плачевний і огидний вигляд, Грегор усе-таки член сім’ї і з ним не можна поводитися, як з ворогом, треба придушити огиду і терпіти, тільки терпіти!»

Чи всі засоби використали рідні Грегора для того, щоб повернути його до життя? Звичайно ж, ні, а точніше, зроблено не було нічого. Більше того, перетворення Грегора почалося задовго до того, як він побачив себе у вигляді комахи. Ця людина завжди була дуже одинока. Замза був зайнятий лише роботою та піклуванням про своїх близьких. У нього не було інших інтересів, не було друзів. Мабуть, саме це і стало причиною фізичного перетворення, якому передувало перетворення моральне. Результат цих подій очікуваний – забутий і усіма покинутий Грегор Замза гине у своїй кімнаті.

Новела доводить нам, що у житті немає нічого страшнішого, ніж самотність серед людей, змушує замислитися про такі важливі життєві питання, як любов до ближнього, терпіння і людяність. А таких «комах», як Грегор Замза, багато і в наш час. Саме на них ми повинні звертати увагу і допомагати їм повертатися у нормальне повноцінне життя.