Твір на тему: «Наталка як уособлення кращої української жінки»


Рейтинг твору 3.7 на основі 240 голосів

Усі добре знають, що українки вважаються найгарнішими, найрозумнішими, наймилішими. Протягом усієї історії існувало багато жінок, котрі доводили, що наш народ є витривалим, сильним, мужнім. Не можу не згадати Лесю Українку, Ліну Костенко, доля яких виявилася складною, та вони довели, що заслуговують поваги від інших. Багато поетів та письменників описували вроду українок.

Яскравим прикладом справді прекрасної дівчини як зовнішньо, так і духовно є Наталка Полтавка з однойменної драми Івана Котляревського. Автор у творі зображує життя селян в епоху розпаду феодально-кріпосницького ладу. Це «золото — не дівка», котра є взірцем краси для багатьох жінок. Наталка — утілення ідеалу українки, її духовної краси. Про себе вона співає:

Не багата я і проста, но чесного роду,
Не стиджуся прясти, шити і носити воду.

Матуся називає Наталку доброю дочкою, адже дівчина дуже працьовита, рішуча, кмітлива й шанує старших. Возний також у захваті від цієї українки: «Окрім того, що красива, розумна, моторна і до всякого діла дотепна — яке в неї добре серце, як вона поважає матір свою, шанує всіх старших за себе, яка трудяща, яка рукодільниця, що й себе, й матір на світі держить». Дивує те, що Наталка добре розуміє, що кожен має бути з рівним собі. Дівчина навіть возному відмовляє: «Ви пан, а я проста, ви багатий, а я бідна, ви возний, а я простого роду». Вона реально дивиться на ситуацію, береже свою гідність, для неї гроші — не щастя. Дівчина терпляче чекає свого коханого Петра, не хоче забувати його заради багатого возного: «Лучче посивію дівкою, як піду за таких женихів. Нехай вони будуть розумні, багаті й письменніші од нашого возного, та коли серце не лежить до їх, і коли вони мені осоружні!»

На жаль, мати благає дочку вийти заміж за возного, адже хвилюється за майбутнє дівчини. Наталка добре вихована, богомільна. Вона з дитинства знає, що не можна йти проти волі батьків. Наталка довго не може змиритися з тим, що їй доведеться жити з нелюбом Тетерваковським: «Страшно і подумать, як з немилим чоловіком весь вік жити, як нелюба миловати, як осоружного любити». Згодом дівчина погоджується на пропозицію возного, та робить вона це з болем у душі й лише заради матері. Наталка готова на самопожертву, аби Терпелиха була спокійна: «Я покоряюсь вашій волі і для вас за першого жениха, вам угодного, піду заміж; перенесу своє горе, забуду Петра і не буду ніколи плакати». Дякувати Богу, Петро знайшов свою кохану, й возний, вражений сильним взаємним коханням пари, поступився Наталкою.

Отже, Наталка Полтавка дійсно є кращою українською дівчиною. Вона рішуча, енергійна, стійка, дуже вродлива, чесна, добра, вірна. Заради рідних людей вона готова на все, навіть відмовитися від власного щасливого майбутнього. У ній переплелися всі гарні якості, завдяки яким дівчина вважається найкращим зразком щирої українки.