Твір на тему: «Найвеличніша перемога — це перемога над самим собою»


Рейтинг твору 4.54 на основі 28 голосів

Історія людства знає не одну жорстоку війну, в якій помирали тисячі солдат. Але найбільше людей страждає у боротьбі із самим собою. І цей особливий вид війни найважчий, бо ніякі сили зовні не допоможуть її припинити. І точиться вона за вибір: як вчинити, яким бути, чого прагнути.

Кожен у житті стикається із непередбачуваними обставинами, які змушують його обирати: або щось не зробити і померти, або зробити і не пожалкувати. І усе це — вистраждана внутрішня боротьба, яка залежить не лише від особистого досвіду, але і від роздумів над загальнолюдськими цінностями: мораллю, громадською думкою, совістю.

Яскравим прикладом і фізичної, і душевної боротьби є кубинський рибалка Сантьяго, головний герой повісті Ернеста Хемінгуея «Старий і море». Чоловік все життя мріяв піймати велику рибину. І, коли нарешті випав такий шанс, велика здобич чинила спротив. Через це Сантьяго довелося постаратися, аби утримати її у руках. Та стійка відвага і самовідданість не допомогли старому: акули обгризли його улов, залишивши лише скелет від впійманої риби. Тут ми бачимо вибір ледь не всього життя: відпустити мрію через складнощі, чи боротися за неї попри будь-який результат. Зламати себе чи залишити все як є? Повість доводить, що людина заради власної цілі може переламати свої старі звички і страхи.

У більш духовному сенсі перемогу над собою розрізняють як внутрішні зміни. Коли людина змінює характер, вчинки та ставлення до інших. І спонукає до таких змін якась катастрофа. Такою стала для Спартака Друга Світова війна. Один із героїв роману Олеся Гончара «Людина і зброя» раніше був зарозумілим та пихатим, завжди писав доноси на своїх товаришів. Але почав переосмислювати свою поведінку після травми челюсті, коли йому відібрало мову. Юнак усвідомив свої помилки, і згодом попросив вибачення перед своїми товаришами-воїнами.

Перемога над собою — це перемога над своїми старими звичками, комплексами, страхами та переконаннями. Часто подібні бажання переростають у прагнення вдосконалити себе. Адже прийняти рішення, зробити один вчинок ще не означає змінитися кардинально: це як виграти бій, але не війну. Перемога проявляється не тільки в одноразовому рішенні, але і у щоденному самоконтролі: коли не відхиляєшся від поставленої мети, впевнено крокуєш вперед.

І перемога над собою є найвеличнішою, бо своє «я» перебороти найскладніше. Скільки разів обіцяли схуднути на 10 кілограмів, кинути курити з 1 січня чи піти у спортзал за 3 місяці до літа? І як багато людей справді починали це робити і завершували справу? Тому, перш ніж змінювати світ, треба почати з власних демонів.