Твір на тему: «Минуле України в козацьких літописах»


Рейтинг твору 3.67 на основі 61 голосів


Історія зберігає багато таємниць. Дещо нам є відомим, про деякі ми маємо певні здогадки, а про інші ніколи й не дізнаємось. Існує немало історичних пам’яток, які свідчать про різноманітні події, що відбувались сотні років тому. Це і рештки побуту давніх людей, і матеріальні знахідки Середньовіччя, це книги, посуд, монети, одяг, поселення, стіни й фундаменти колишніх споруд. Проте саме літописи є одними із найдостовірніших джерел для історичних досліджень.

Мабуть, не вдалося б відновити минуле у таких деталях, у яких ми бачимо його сьогодні, якби не ці писемні згадки про найрізноманітніші події: війни, походи, договори, зміну влади та політичних устроїв. Серед літописів загалом важливе місце історики відводять козацьким літописам. Серед них — літописи Самовидця, Григорія Грабянки та Самійла Величка.

У цих писемних матеріалах міститься багато інформації про видатних діячів, їхні характеристики, тлумачення певних понять, описів історичних епізодів та подій. Джерелами цих даних є і власні спогади, і розповіді очевидців, і праці інших літописців, і записи зі щоденників.

Зокрема, описуються деякі аспекти визвольної війни 1648-1654 років, пояснюються причини возз’єднання Росії та України, розповідається про суперечки між старшинами, між бідними й багатими козаками.

Окрім історичної цінності, літописи Самовидця, Грабянки та Величка складають серйозну літературну цінність. До уваги береться мова, якою були написані ці матеріали. Використовуючи літературні норми, автори водночас якомога точніше намагались відтворити розмовне мовлення тогочасних людей. Таким чином, ми маємо можливість зрозуміти, як розмовляли наші предки у 17 столітті.

Минуле України повне героїчних битв та війн, чвар та примирень, успішних та провальних політичних ходів. Але усього цього не вдалося б відтворити, не знайшовши літописів. Зокрема, дані про визвольну війну та таких важливих історичних постатей, як Богдана Хмельницьокого, Яна Казимира ІІ, Івана Богуна, Тимоша Хмельницького, Василя Лупула були б неповними, а, можливо, і взагалі затонули у хвилях історії.

Минуле тане швидко, наче весняний сніг. Тому завжди важливо вчасно зафіксувати теперішнє на матеріальних носіях, аби передати нашим потомкам свій досвід та історію. Адже, як говорить українське народне прислів’я: «Був, та не стало, мов язиком злизало».