Твір на тему: «Музика: розвага чи важка духовна робота?»


Рейтинг твору 5 на основі 2 голосів


Важко визначити важливість музики для людей сьогодення серед інших духовних цінностей. Проте беззаперечним є той факт, що вона звучить звідусіль: на вулицях, у супермаркетах, у громадському транспорті, як фоновий шум на радіо, як головна звукова картина на концертах… З розвитком техніки доступ до музики отримав чи не кожен громадянин цивілізованої країни.

Якщо розглядати музичний продукт, який люди отримують сьогодні, то можна сказати, що музика поділилась на два поняття. Перше — це музика-розвага, яка популяризувалася завдяки своїй простоті й доступності. Є чимало музикантів, які заробляють собі на життя, пишучи і виконуючи музичні композиції. Допоки головною їхньою метою є все ж бажання принести у світ світле й прекрасне, своєю творчістю змінити чиїсь думки чи настрій — до того часу музику можна й треба називати важкою духовною роботою. Коли ж основним бажанням музикантів є отримати вигоду від їхньої творчої праці, тоді музика втрачає свою душевність і неповторність, вона стає звичайним робочим інструментом у руках своєрідних столярів.

У минулому, коли технічні умови не давали можливості послухати будь-яку композицію з усіх точок на планеті, музика відігравала не тільки розважальну роль в житті людей, а й підтримувала їх духовно в побутовому житті, у роботі, у повсякденності. Люди співали під час праці, і це допомагало їм менше втомлюватися й відволікатись від рутини, співали на весіллях і похоронах, і це було духовною підтримкою їх наповнених радістю або змучених трагедією сердець, співали про своє нелегке життя, співали про любов і розлуку. Музика була справжнім скарбом, її передавали з уст в уста від покоління до покоління. Зважаючи на ті часи, я можу твердо сказати, що музика була важкою духовною роботою.

З одного боку, справжні цінителі музичного мистецтва завжди були, є і будуть. Вони ніколи не перестануть цінити музику саме за глибокий зміст, який вона несе, за емоції, які вона передає, за довершені музичні лінії, з яких вона складається. З іншого боку, світ все більше й більше забуває про те, якою має бути музика для душі, адже людство поступово втрачає душу. Духовні цінності витісняються матеріальними, бажання добре поїсти й одягнутися витісняє бажання збагатитися світлими емоціями, новими поглядами та думками. Світ не бажає стояти на місці, він видумує для себе все нові й нові зручності, і в житті людей майбутнього для справжнього мистецтва місця залишиться дуже мало. Саме тоді, коли музика перестане бути духовним скарбом, людству прийде кінець. Чи уявляєте ви собі світ, у якому не звучить пісня?