Твір на тему: «Людина, яка не вміє мовчати, не вміє й говорити»


Рейтинг твору 3.96 на основі 47 голосів

«Мовчання — золото»
Народна мудрість

Людина, яка не вміє мовчати, не вміє й говорити. Чи згоден я з цією думкою? Для того, щоб розібратися, спочатку варто розтлумачити, що вона означає. Слід сказати, що в житті існує багато таких ситуацій, коли мовчання не тільки недоречне, а й непорядне, непотрібне і навіть злочинне. Я вважаю, що в цьому висловлюванні продемонстровано вміння людини дозувати інформацію і раціонально використовувати слова, не кидати їх на вітер. Мовчання важливе й тоді, коли слова й справді цінуються на вагу золота, коли людина володіє вмінням не переривати інших, не видавати чужих таємниць і не говорити про те, чого не знає. Коли людина притримується цих нескладних правил, вона дійсно вміє і мовчати, і говорити.

А ще мовчання дуже важливе, коли людину охоплюють почуття і нестримне бажання безупинно говорити, але вона не підкорюється цьому бажанню і мовчить, висловлюючись поглядами, жестами, а головне — реальними вчинками і діями, які цінніше за будь-яких пишномовних слів.

Виходить, що треба вміти і говорити, і мовчати, а головне — треба вміти правильно оцінювати ситуацію і згідно неї приймати рішення. Це легко сказати, але нелегко робити. На мій погляд, у виборі рішення може допомогти увага до оточуючого життя, до людей, серйозні життєві цінності і моральні принципи, вміння відрізняти добро від зла, хороше від поганого.

Але не завжди вміння мовчати виявляється таким важливим. Інколи це звичайні побутові, зовсім неважливі ситуації з повсякденного життя. Коли немає серйозної загрози, відповідальності, недоречне говоріння або таке ж недоречне мовчання не може зашкодити. Головне у таких ситуаціях — не нехтувати правилами розумної поведінки і ввічливості. Особисто мені дуже неприємно спостерігати, як у розмові ровесників кожен не слухає свого співбесідника, а тим більше, як молодші на півслові переривають старших.

Я впевнений, що дотримання людиною правил ввічливості не менш важливе, ніж серйозний моральний вибір, і саме з них усе починається. Мені неприємно спілкуватися, а тим більше, мати спільні справи з людьми, які люблять пліткувати і не вміють тримати таємниці. У цьому випадку мовчання буде більш доречним, ніж видана приватна інформація.

Особисто я намагаюся стежити за власними вчинками і за власною мовою, адже слова інколи не менш корисні або шкідливі, ніж вчинки. Я сподіваюся, що стану людиною, яка буде вміти мовчати і так само буде вміти говорити, а мої слова, як і моє мовчання, будуть розумними, цінними і доречними.