Твір на тему: «Літописи та твори княжої доби як історичні та літературно-художні пам’ятки та їхнє значення в сучасності»


Рейтинг твору 4 на основі 2 голосів

Українська історія приховує в собі безліч таємниць. Протягом усього існування люди певного періоду намагались залишити після себе слід, передати свої знання та досвід наступним поколінням. Вони хотіли, аби про них пам’ятали їх нащадки, щоб ті події та явища, які відбувались за їх життя, не відійшли у небуття, забуті всіма і непотрібні нікому.

Стародавні люди малювали певні фрагменти на скелях та кам’яних основах. В основному це були примітивні малюнки, які не несуть у собі продуктивної чи нової інформації для сучасної людини. Але, незважаючи на це, навіть ті елементарні зображення є великою цінністю.

Значно пізніше людство опанувало писемне мовлення. З’явились перші алфавіти, які упорядковували письмо, робили його доступнішим і простішим. Потім виникли перші рукописні видання. На жаль, на той час рівень технічного розвитку людства не давав бажаної можливості видавати книги чи інші видання у широкому тиражі, оскільки все писалось від руки.

На щастя, до нашого часу дійшли літописи та твори княжої доби. І хоча часто люди не задумуються над тим, яку цінність несуть у собі ці пам’ятки літератури, проте їх історична важливість неоціненна.

Передусім, літописи дали історикам можливість відтворити події та явища часу княжої доби. Люди отримали доступ до інформації про зміну політичних настроїв, війни, угоди, укази, закони, політичних та державних діячів, і навіть про їх особисте життя. Історія, як відомо, має властивість повторюватись, тому, аналізуючи наше минуле, ми можемо припустити, яким буде майбутнє.

Окрім цього, літописи часу княжої доби складають надважливу літературно-художню цінність. Окрім самого змістового наповнення книг, ми бачимо, яким було мовлення того часу, як спілкувались наші предки, як змінювалась мова перед тим, як ми почали користуватись нею саме в такому вигляді. По-друге, оцінюється художнє оформлення літописів. Як відомо, вони наповнені багатьма яскравими ілюстраціями та портретами. Саме завдяки їм ми маємо уявлення про те, як виглядали ті чи інші державні управителі, від яких, власне, залежав хід історії та нашого з вами теперішнього. По-третє, ми отримуємо інформацію про те, яким шляхом створювались ці літописи, як розвивалась видавнича діяльність протягом десятиліть.

Звичайно, ніхто не може впевнено ствердити, що той опис, який подано в літописах є цілком достовірним. Не секрет, що часто історію переписують з метою змінити уявлення про неї або задля особистих цілей. Відомо, що, малюючи портрети, художники намагались зафарбувати іноді грубі чи некрасиві обличчя великих постатей історії. Але, незважаючи на все вищесказане, літописи мають неабияку літературну та історичну цінність, бо без минулого немає майбутнього.