Твір на тему: «Іван Франко — великий каменяр»


Рейтинг твору 3.85 на основі 41 голосів

Українці протягом своєї багатовікової історії створили велику, багату ідейним змістом, високохудожню літературу. Українська література багата на талановитих людей, які своїм життям і творчістю підносять культуру нашої держави на світовий рівень. Серед найвидатніших літературних діячів, які творили історію нашої культури Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Євген Гребінка, Михайло Старицький, Ольга Кобилянська, Леся Українка. Івана Франка варто назвати разом з цими титанами української літератури. Важко не погодитись з тим, що його заслужено називають Великим Каменярем. Кажуть, що вода камінь точить. Слова Івана Яковича — не просто вода, це цілий водоспад почуттів і поривань, що вщент розбивають камені-стереотипи.

Іван Якович Франко — один з найвидатніших класиків української літератури. Своєю художньою, публіцистичною й науковою діяльністю він ознаменував цілу епоху в нашій літературі. Сила його думки крізь заслони часових оман пробилась у таке далеке від нього ХХІ століття. Навіть через 100 років його «Вічний революціонер» рветься до бою, а ніжні «Чому являєшся мені» і «Як почуєш вночі край мого вікна…» досі торкаються тендітної душі романтиків.

Він був справжнім каменярем української душі. Його політична діяльність була спрямована на зближення України з європейськими традиціями. Він цікавився минулим і сучасним не тільки українського, а й інших слов’янських народів, популяризував кращі здобутки їх культури. Своєю діяльністю він поширював насамперед українське слово та зіграв не останню роль у формуванні національної свідомості сучасних йому українців. «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими — українцями без офіційних кордонів. І се почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції», — заявляв митець.

Його творча діяльність заслуговує називатись титанічною працею. За оцінками дослідників його творчості він має більше п’яти тисяч праць. А ще важче зрозуміти: аби мати у своєму доробку таку величезну кількість праць, Іван Якович мав писати кожної години мінімум сторінку. Важливо, що серед його праць немає написаного на дріб’язкові теми, усі твори — глибоко філософські, чи написані на важливі суспільно-політичні теми.

За висловом Дмитра Павличка «Тарас Шевченко народив, а Франко виховував українську націю». Як на мене, ці слова є істиною. І діяльність обох поетів є незаперечним цьому доказом. Геніальність поета полягає у його вмінні донести ідею до кожного, хто візьметься читати його твір. Іван Франко писав доступною і простою мовою, що зіграло не останню роль у сприйнятті його творів не тільки українською інтелігенцією, а й простими людьми.

Я переконана, що творчість Івана Франка має і надалі викладатись у школі. Більше того, варто кожному свідомому українцю ознайомитись з головними творами письменника. Адже творчість Івана Яковича — глибоке й неосяжне море мудрості, життєвого досвіду, усвідомленого патріотизму. Я не вважаю його одним зі своїх улюблених авторів, але рада, що маю можливість вивчати життєвий шлях цього українського титана, бо хто, як не він, став основоположником національної культури та національного світогляду нашого народу?