Твір на тему: «Історія трагічного кохання Анни Кареніної»


Рейтинг твору 3.98 на основі 56 голосів

«Всі щасливі сім’ї схожі одна на одну, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму» — так розпочинає свій безсмертний роман, енциклопедію людських відносин Лев Толстой. Перше речення вже налаштовує читача на роздуми про сімейне щастя й моменти, коли в стосунках наступає криза. Твір не втратив актуальності з плином часу, адже в людських взаєминах з тієї епохи майже нічого не змінилося. Любов залишилась любов’ю, пристрасть — пристрастю. Саме у вир цих сильних і солодких почуттів поринула головна героїня роману Анна Кареніна.

У центрі твору — історія жінки, яка прагне віднайти своє щастя в коханні, але, на жаль, воно зіграло з нею поганий жарт. Ми бачимо трагічну любов, яка змушує душу Анни роздвоюватися, не даючи можливості віднайти своє місце в одному із світів.

Шлюб головної героїні з першого погляду може здатися ідеальним, але в ньому не має найголовнішої складової — кохання. Жінка втомилася від такого існування, її мучить байдужість чоловіка, вона прагне відчувати, жити повним життям. Саме тому Анна не може протистояти залицянням Вронського й приймає його любов. Трагічність цієї історії обумовлюється певними факторами.

По-перше, Анна розривається між пристрастю та материнським обов’язком. Жінка не може відмовитись від сина, адже він був найважливішою частиною її життя, втіхою та підтримкою. До того ж, розірвавши стосунки з чоловіком, вона починає відчувати до нього повагу як до батька своєї дитини.

По-друге, Вронський не може повністю задовольнити усі духовні потреби Анни. Поволі пристрасть між ними починає стихати, вони зіштовхуються з реальним життям, ніби прокинувшись від сну. Вронський не може змиритися з тим, що частина душі Анни буде завжди належати її маленькому сину.

По-третє, люди зневажають головну героїню, вважають її непристойною жінкою. Лев Толстой зображує вади тогочасного суспільства: воно не виступає проти зради, із задоволенням обговорює подробиці того чи іншого роману, але не приймає відвертості. Анна Кареніна чесно покинула свого чоловіка та заявила про своє кохання, але, замість поваги до її правди, люди відвернулися від неї, і вона залишилася самотньою.

Таким чином, саме ці фактори призвели до самогубства головної героїні, зробили її життя нестерпним, а кохання — трагічним.