Твір на тему: «Історія народу у творчості Маркіяна Шашкевича»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Релігійний, культурний та громадський діяч, зачинатель нової української літератури Маркіян Шашкевич був людиною дії, йому, як нікому іншому, вдавалося об’єднувати навколо себе людей. І не просто об’єднувати, а переконувати і згуртовувати. Як ніхто інший, М. Шашкевич розумів і те, що українцям, які в ті часи були підданими Австрії, не можна чекати і мовчати.

У 1833 році М. Шашкевич став організатором літературного гуртка «Руська трійця», до складу якого увійшли його однодумці-літератори Головацький і Вагилевич. Вони упорядкували альманах «Русалка Дністрова», де публікувалися їхні власні поетичні твори та цікаві фольклорні матеріали. Уперше альманах вийшов у 1837 році окремою книжкою, яка була визнана великою подією в літературному житті Галичини. Критики звернули увагу на жанрову різноманітність матеріалів та їхню якість.

Одним з найкращих поетичних творів М. Шашкевича справедливо визнано вірш «Хмельницького обступлення Львова», у якому автор розповів про облогу Львова військами Богдана Хмельницького. Відомо, що для того, щоб відкупитися від гетьмана-переможця, польські можновладці зібрали величезну кількість золота і срібла. Щоб найбільш яскраво зобразити ті події, поет обрав оригінальну поетичну форму, яка нагадувала народні думи. М. Шашкевич майстерно використав і віршований розмір народних дум:

«Як будемо битися,

Мечами рознесу мури високії,

А кіньми розорю двори «біленькі».

Ще один неперевершений вірш М. Шашкевича «О Наливайку» оспівує іншу історичну подію. В поезії розповідається про жорстоку битву військ легендарного ватажка Северина Наливайка з військами польського гетьмана Станіслава Жолковського. Незважаючи на те, що в цьому бої українські повстанці були розбиті, поляки зазнали нищівних втрат у живій силі і навіть не зважилися переслідувати супротивника. Що вражає у цій поезії, так це оптимістичний настрій, з яким автор змальовує битву під Білою Церквою, причому змальовує як тріумф козаків Наливайка. А ось військо польського гетьмана він зображує у темних барвах:

«Не мрячка то осідає, не туман лягає,

Гей, то ляхів сорок тисяч в поход виступає».

Нагадуючи своїми поетичними творами про славетні сторінки нашої історії, М. Шашкевич у слушний час пробуджував у співвітчизників почуття національної гідності. Слід сказати, що його творчість і громадська діяльність була значною підтримкою для пригнобленого українського народу. І народ це пам’ятає, адже українці завжди будуть з подякою згадувати Маркіяна Шашкевича — неперевершеного співця української історії з багатогранним талантом.