Твір на тему: «Двобій з долею: випробування й перемоги юного Олівера Твіста»


Рейтинг твору 3.94 на основі 18 голосів

Олівер Твіст, герой однойменного роману Чарльза Діккенса, народився в будинку робітників, що відносить його до класу знедолених людей. Англійське законодавство у 30-40-х роках XIX століття в цих закладах встановило такий режим, який перетворив їх у «Бастилію для бідних». У цих будинках росли вічно голодні, виснажені, хирляві діти, які не жили, а намагалися вижити. Доля Олівера та подібних йому дітей була безнадійна, і врятувати їх могло тільки диво.

Усякий протест жорстоко карався та придушувався вихователями. Одним з кандидатів на шибеницю став і «перекірливий» Олівер, та й лише за те, що насмілився попросити добавки рідкої каші! Його жорстоко відшмагали, а потім віддали деспотичному сажотрусові, який вже забив на смерть декількох хлопчиків. Після цього Олівер потрапив в учні до трунаря.

У другій частині роману Олівер тікає від свого хазяїна і потрапляє до компанії злодіїв, в якій він отримав нові уроки життя в Лондоні. Тепер його вихованням зайнялися скупник краденого Фейгін, лиховісний «джентльмен» Монкс та грабіжник Сайкс. Хоч вони і намагалися змусити Олівера займатися злодійським промислом, хлопчик виявив твердість характеру і відмовився брати у цьому участь. Ненсі, яка була вихована кримінальним світом, все ж такі зберегла чисту душу і допомогла захистити Олівера.

Щасливий збіг обставин звів хлопчика з добрим старим містером Браунлоу (як потім виявиться, він був другом батька Олівера), який дав Оліверові притулок. Містер Браунлоу зовсім не думав про свою вигоду, він від усього серця хотів допомогти дитині, якій у робітному будинку ладили шибеницю, а згодом став його названим батьком.

Діккенс відчував себе письменником-проповідником, тому своїх героїв трохи ідеалізував. Так, Олівера Твіста він зобразив правдивим, добрим хлопчиком, до якого не може пристати бруд навколишнього світу. А усі добрі люди, яких він зустрів на своєму шляху, були своєрідною нагородою, яку хлопчик отримав за свою порядність. Містер Браунлоу став першим безкорисливим рятівником сироти, якого хлопчик з часом полюбив усім серцем. Сильно зацікавлений долею свого героя, Діккенс змушує нас співпереживати його радостям і негодам, хвилюватися за кожну хвилину його життя. Хоч життя Олівера Твіста і налагодилося: він знайшов люблячу сім’ю і свій будинок, але останні сторінки роману пронизані сумом.

Багато творів письменника пронизані прагненням до торжества справедливості, але найбільш сильним став роман «Олівер Твіст», тому що в ньому підняті найгостріші питання про моральне та соціальне благополуччя, про страждання бідного люду в робітних будинках, про знущання над дітьми та беззаконня у школах, про кримінальний світ Лондона.