Твір на тему: «Доки будемо триматися купи, доти ніяка ворожа сила не переможе нас» за повістю І.Я. Франка «Захар Беркут»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Я згодна з висловом головного героя історичної повісті Івана Франка «Захар Беркут». Адже саме єдність та згуртованість — це сила нації. Непереможним є той народ, котрий тримається купи, стоїть один за одного до кінця.

Переконливим доказом трохи вище згаданої проблеми є історичне минуле нашої Батьківщини. Унаслідок роздробленості та міжусобних воєн Україна неодноразово втрачала свою силу та потрапляла в залежність від інших країн. Ще за часів Київської Русі могутня, непереможна держава через суперечки між синами Володимира Великого за владу втратила міць та стала слабкою. Цим скористалося Литовське князівство, яке згодом захопило наші родючі землі. Цей історичний факт є яскравим підтвердженням того, що без єдності ніяка, навіть наймогутніша держава, не вистоїть проти ворогів.

Я вважаю, що згуртованість важлива не лише в боротьбі проти загарбників, але й у буденному житті. Ніяка справа не принесе такого результату, як та, що виконана спільними силами. Чи в будинку, чи на подвір’ї, чи в полі — будь-де праця об’єднаними зусиллями буде продуктивнішою, ніж виконана наодинці. Яскравим прикладом цього є звичайне життя українців. З давніх-давен праця по господарству вимагала згуртованості та наполегливості. Підтвердженням вищесказаного є соціально-психологічна повість Ольги Кобилянської «Земля», у якій яскраво описано трудові будні українського селянства. Твір ілюструє те, що праця по господарству вимагає неабияких зусиль кожного із членів сім’ї, і тимчасова відсутність одного різко відображається на всій родині.

Отже, єдність — це не лише міць держави, але й сила кожної родини. Тільки згуртований народ вистоїть проти будь-якого ворога та найстрашнішого лиха.