Твір на тему: «Чим приваблює людей читання художніх творів?»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Важко в сучасному світі знайти людину, яка б не прочитала за життя жодної книжки. А чи замислювалися Ви, що ж нас, людей, так приваблює в книжках? Невже художня література настільки краща, ніж наше власне життя, що ми можемо годинами не відриватися від книги?

Моя відповідь: так, так і ще раз так. Якою б дивною не була природа цього заняття, особисто мені складно уявити без нього своє свідоме життя.

Мережа Інтернет заспамлена фразами типу: «Читати — це всього лише витріщатися в продруковані шматки дерева та галюцинувати. У цьому світі є багато кращих речей». Але я з таким твердженням не згодна. Для мене читання художніх творів — це спосіб втекти від реальності. Як би банально це не звучало, але що ще так відволікає від власних проблем, як не чужі? Я сприймаю проведення часу з книжкою, як маленьку паузу. Тільки так я можу заспокоїтися, розслабитися, відпочити. Саме цим читання приваблює мене найбільше. У такі моменти реальний світ неначе вповільнюється або зовсім зупиняється, і паперовий провідник телепортує мене в інший світ, у паралельну реальність, де все більш цікаве, яскраве й захопливе. Що може бути прекрасніше того відчуття, яке сповнює нас, коли ми закохуємося в героя повісті, роману чи оповідання? Розділяємо всі його думки та переживання, хвилюємося за нього, як за самого себе, любимо його іноді навіть сильніше ніж себе?

Важливим пунктом у списку привабливостей читання є також той факт, що воно зближує людей. Часто ми не звертаємо уваги на запитання друзів та знайомих (особливо нових) про улюблені витвори мистецтва слова, але це є саме той індикатор, який допомагає нам віднайти в натовпі споріднену душу. Адже прочитані книги — це ще одна тема для розмови, ще один привід зустрітися.

Останній, але не менш переконливий аргумент: книги нас розумово збагачують. Вони збільшують наш природний словниковий запас, насичують новою лексикою та знанням. Нові книги — це кисень для мозку. А «ерудованість» вже стала синонімом до слова «начитаність». Тож, це ще один плюс у колонку «за» читання художньої літератури. І слід нагадати, що в колонці «проти» немає жодного пункту!

Загалом, можу з упевненістю стверджувати, що читання художніх творів приваблює самою своєю сутністю, але багато хто зі мною не погодиться, тому я краще скажу, що літературу потрібно цінувати принаймні за те, що вона нас так багато разів рятувала. Вона була з нами завжди: і коли нам було весело, і коли нам було сумно, і коли ми були в шумній компанії, і коли почувалися самотньо. Книга — це найкращий друг людини усіх часів та народів.