Твір на тему: «Чи змінилися моральні цінності з плином часу?» за твором Марка Вовчка «Максим Гримач»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Часто нам здається, що деякі поняття доволі швидко стають пережитком минулого, перетворюються у старомодні звички, яких ми намагаємося позбутися. Але чи поширюється подібне явище на моральні цінності? У творі Марка Вовчка «Максим Гримач» описується життя й побут середини ХІХ століття. Все це навіює думку про неактуальність твору й принципів, якими керувалися його герої, адже «ніхто тепер так не живе», скажете ви. Однак якщо уважніше вчитатися, то стає зрозумілим, що суть речей залишилася незмінною.

Найяскравіший приклад сталості моральних цінностей стосується кохання Катрі та Семена. Незмінно цінується дівоча вірність та щирі почуття. В оповіданні до Катрі чимало сваталося і красивих, і заможних парубків, а її цікавив лише коханий Семен. Дівчина погодилася чекати, скільки знадобиться, аби останній зміг заробити достатньо, щоб стати вільною людиною. Їхнім стосункам не завадила навіть відносна соціальна нерівність: батькове несхвалення Катрю не зупинило. На мою думку, у сучасному світі схожі проблеми виникають також, однак ставлення до них вже не настільки упереджене, адже статки — не найважливіше у стосунках.

Прагнення до щастя, злагоди в сім’ї — це теж усталені моральні цінності. Максим Гримач бажав хорошої долі для своєї старшої доньки, не нав’язував їй свій вибір і не змушував виходити заміж за нелюба. Після втрати Катрі єдиною розрадою для батька стало вдале одруження молодшої Тетянки. У наш час прагнення створити сім’ю може витіснити лише побудова успішної кар’єри, і то — через кілька років сім’я все одно виходить на перший план. Можливо, зараз менший вплив батьків на вибір пари дітям, та ніхто не береться стверджувати напевно.

Згадується гостинність Максима Гримача, його хазяйновита вдача і прагнення до справедливості: «головою ляже, а врятує». Чоловік славився працьовитістю, люди шанували його як гарного господаря. Хоч і пройшло більше ніж два століття, усі згадані чесноти на сьогоднішній день все ще цінуються, зміни їх не торкнулися.

Отже, за кілька століть розвиток суспільства, його культури вніс певні зміни до поняття моральних цінностей, вони стали більше підлаштовані під сучасний ритм життя. Однак суть їх залишається сталою, ми так само, як і колись це робили наші предки, цінуємо високо духовних людей. Тим самим підкреслюємо значущість і незмінність моральних цінностей.